на живо

Дъщерята на „Чугуна”: Спортистите днес се интересуват само от печалбата (ВИДЕО)

100 години от рождението на първия треньор, класирал България на световно по футбол

bTV

Преди два дни се навършиха 100 години от рождението на Георги Пачеджиев - Чугуна - едно от най-известните имена в родния футбол в периода преди и след Втората световна война. Той е бивш футболист на Левски, с който е трикратен шампион на България.

След приключване на футболната си кариера Георги Пачеджиев става треньор. Най-големият му успех е, че заедно с Кръстьо Чакъров извеждат България за първи път на финали на световно първенство по футбол през 1962 година в Чили.

Като треньор на "Левски" печели три пъти купата на Съветската армия.

Днес, навръх националния празник на България, Ви срещаме с неговата дъщеря - Люби Пачеджиева, която е запален фен на Левски и сега с носталгия си спомня за времената, когато футболът не е бил корумпиран.

„Жалко, че в момента живеем във време, късно за партизани и рано за спортисти и идеалисти. Днешните спортисти се вълнуват преди всичко от печалбата. По времето на баща ми всичко беше идеализъм...чист идеализъм”, заяви тя.

Дъщерята на „Чугуна” мечтае един ден да изпълни желанието на баща си и да направи школа, която да носи негово име.

Люби Пачеджиева обича Левски безрезервно, но се измъчва, че не знае кой е собственик на отбора: „ Иво Тонев- да, но кой го спонсорира- не зная!”.