на живо

Децата питат, Стоичков отговаря (ВИДЕО)

Футболната легенда даде ценни съвети

Децата питат, Стоичков отговаря (ВИДЕО)

Децата питат, а Христо Стоичков отговаря. Камата направи новогодишен подарък на над 30 български деца и младежи, диагностицирани с диабет Тип 1. Футболната легенда зарадва момчетата и момичетата на асоциация "Докосни дъгата" по време на специална мотивационна среща, провела се в Музея на спорта.

"Много пъти, като ги видиш как се притесняват да ме питат нещо, треперят, но виждам и една увереност в тях, което ми дава много голям кураж.“

Снимка: bTV

По време на срещата децата чуха много ценни съвети от Стоичков, а той си спомни за думите, които от дете са го тласкали към върха.

“Може би от това, което аз запомних, са думите на дядо ми и на татко ми – че камъкът си тежи на мястото. Започнеш ли да го въргаляш, той става много лек, затова и аз не се отместих, а стъпих здраво на земята и така успях.”, сподели Стоичков.

Той направи изненада за присъстващите малки и големи любители на футболa - донесе със себе си оригиналната "Златна топка", която заблестя в ръцете му през 1994 г. Камата сподели, че този ценен трофей не е бил само за него, а за цяла България. И изрази надежда, че някой ден талантлив българин отново ще го спечели, защото вярва, че когато някой упорито преследва мечтите си, ще ги постигне. Обещание, че това ще се случи, му даде малкият Любчо, който категорично заяви, че ще бъде следващият Христо Стоичков.

Снимка: bTV

В края на срещата Камата ги заведе в съблекалнята на националния ни футболен отбор, която пази много от спомените за големите му успехи.

"Тази съблекалня, ако имаше уста, много неща можеше да каже, но днес като влезнах отново в нея, тръпката действително е…, защото са свързани с всички хора, които сме направили щастливи. Излизахме от този тунел и знаехме какво трябва да се прави. Това беше нашият бункер – тук бяха победите и загубите. Емоциите са много, много сме си казвали в съблекалнята, някои от тях ги няма, аз се обличах ей там в онзи ъгъл, за да не ме безпокои никой.“, спомни си носителят на "Златната топка".

Сред присъстващите беше и 19-годишният щангист Христо Христов, завършил пети на олимпийски игри в Токио миналото лято. Талантливият варненец бе поздравен и мотивиран лично от Стоичков да продължава да тренира, да не се отказва и да гони спортните върхове.