на живо

Дерби на Лондон на арената в Баку и с европейски залог

"Челси" и "Арсенал" ще се изправят един срещу друг на финала на Лига Европа

Getty Images

Дерби на Лондон, но на едно съвсем различно ниво! В далечен Азербайджан, на красивия стадион в Баку, "Челси" и "Арсенал" ще излязат един срещу друг в битка за едно от най-желаните футболни отличия - трофея от Лига Европа. 

За първи път два английски отбора се изправят един срещу друг на финала на турнира през 1972 г. Тогава играят "Тотнъм" и "Уулвърхемптън", и "шпорите" са крайният победител. Днес е вторият такъв случай. 

Снимка: Getty Images

"Челси" е в малко по-добро положение от своя съперник. "Сините" от Лондон се класираха на трето място в английското първенство и вече имат място в Шампионската лига през следващия сезон. Това обаче по никакъв начин не подсигурява поста на мениджъра Маурисио Сари, който се спряга за уволнение от средата на кампанията. 

Тимът най-вероятно ще се раздели и с голямата си звезда - Еден Азар, който обаче има възможност да се сбогува с феновете, носейки им трофей. 

Снимка: Getty Images

Сари ще атакува първо отличие с "Челси" без един от основните си играчи - Н’Голо Канте, който е контузен.

В "Арсенал" положението е малко по-различно. Отборът завърши на пето място в класирането, което означава, че само победа тази вечер в Баку им осигурява участие в Шампионската лига.

Надеждите за успех на тима, който за последно триумфира в европейски клубен турнир преди 25 години (Купа на носителите на купи през 1994 г.), са отправени към новия мениджър Унай Емери. Той знае как се печели Лига Европа! Правил го е 3 поредни пъти със "Севиля"!

Снимка: Getty Images

За мача в Азербайджан "Арсенал" няма да може да разчита на Хенрих Мхитарян. Арменецът не получи виза по политически причини, а от УЕФА забраниха на съотборниците му да излизат на терена с фланелки с неговото име.

През сезона двата тима си размениха по една домакинска победа - 3:2 на "Стамфорд Бридж" и 2:0 на "Емиратс".

Снимка: Getty Images

Огромната въпросителна е дали ще има фенове по трибуните! Англичаните се оплакаха, че да се стигне от Лондон до Баку е истинско приключение или много скъп лукс. 

Победителят със сигурност ще е от Англия, със сигурност ще е от Лондон, но кой? Отговорът по-късно днес!