на живо

Десет неща, които не знаете за Кристиано Роналдо

На 14 години Роналдо хвърля стол по учителката си

Getty Images

Мегазвездата на Реал Мадрид и Португалия Криситано Роналдо е добре познат в цял свят. Има неща от неговия живот, които, обаче, са по- малко известни на широката общественост.

Предлагаме ви десет от най- интересните и по- малко известни факти за футболиста.

1) Кристиано Роналдо дос Сантос Авейро е кръстен на американския президент Роналд Рейгън. Той е бил любими актьор на бащата на играча и много уважаван от него.

2) Любопитен факт е, че португалският национал е изгонен от училището си на 14-годишна възраст. Причината за това- замерил учителката си със стол, защото сметнал, че тя се отнася неуважително към него. Този факт обаче не го притеснил и той се концентрирал още повече върху футболната си кариера. 

3) На 15 годишна възраст Роналдо е диагностициран с проблем на сърцето, заради който претърпява операция. Всичко преминава успешно и той продължава да се занимава с футбол.

4) Роналдо отдава своя успех на приятеля си от детинство Алберт Фантрау. По време на юношески мач, наблюдаван от представители на Спортинг Лисабон, Фантрау се измъква сам срещу вратаря, залъгва го, остава на празна врата, но решава да подаде на Кристиано, който вкарва втория си гол в мача и прави резултата 3-0. Фантрау пък отбелязва едно попадение.

Преди двубоя скаутите на Спортинг поставили условие, че ще привлекат голмайстора от този мач. На въпрос на Роналдо защо е постъпил така, Фантрау отговаря : „Ти си по-добър от мен!”. Интересно е, че днес Фантрау поддържа висок стандарт на живот, има хубава къща и кара скъпа кола. Запитан как успява, с усмивка на лице той признава, че всичко е от Кристиано.

5) При вертикален отскок Кристиано достига 78 сантимерта. Това е над средния отскок на баскетболист от НБА.

6) Скоростта на топката след удар на Роналдо достига до 130 км/ч.

7) За разлика от много други съвременни футболисти Роналдо няма татуировки, което му позволява да дарява кръв редовно.

8) Португалецът не пие алкохол и не пуши. Причината за това- баща му е починал от алкохолизъм на 52- годишна възраст. Също така, той смята, че това би попречило сериозно на формата и кариерата му.

9) Тренировките на нападателя включват по 3000 коремни преси всеки ден.

10) През ноември 2012-та година Кристиано дарява средства за училищата в Газа, след като продава спечелената през 2011-та Златна обувка за 1,5 милиона евро.

Следващият мач на Кристиано Роналдо и Португалия е домакинство срещу националния тим на България. Срещата ще може да гледате пряко по bTV Action в петък от 22 часа.