на живо

Диана и Иванела - бързи, без да са яростни (ВИДЕО)

Двете дами са единственият български женски рали екипаж

bTV

Те са бързи, без да са яростни. Диана Стоянова и Иванела Иванова са единственият български дамски рали екипаж.

Допреди няколко месеца Диана е индивидуален рали пилот, а Иванела следва мечтата си да бъде навигатор и ходи на всички високоскоростни надпревари. Първата среща между двете е  преди няколко месеца, когато Диана, ядосана, че е загубила състезание  заради технически проблем, предлага на Иванела да работят в екип.

"Тя само замълча, изгледа ме едно такова много странно. Сигурно си каза "Тази е луда!", защото "Рали България" е състезание от много висок ранг. Трябва изключителна техническа и физическа подготовка", спомня си Диана.

Снимка: bTV

Двете обаче се сработват бързо и вече имат победа в състезание.

Като навигатор Иванела трябва да знае всеки един сантиметър от трасето . За целта тя трябва да обходи маршрута, а по-сложните участъци проверява пеша. Копилотът трябва да е изключително спокоен и да не създава напрежение. Той диктува всеки завой и дори и най-малка неравност, през която водачът ще мине след секунди. И двете споделят, че още от малки са си мечтали да се занимават с този тежък спорт. 

"В първи клас учителят ни каза "Напишете на едно листче какъв искате да станете!" и аз не съм го мислила, аз го знаех за себе си, че искам да съм един ден част от автомобилния спорт. Не само като фен и наблюдател, а и да усетя екшъна вътре в състезателния автомобил", категорична е Иванела.

Снимка: bTV

Недоверието към жените в този изключително мъжки спорт е ежедневие, но дамският тандем се опитва да не обръща внимание. Двете състезателки разбиват и стериотипите за жените-шофьорки в градски условия.

"Спазвам правилата за движение по пътища не защото съм автомобилен състезател. Така съм възпитана, така възприемам нещата и смятам, че всеки един от нас трябва да бъде съвестен шофьор", завършва Диана разказа си пред Габриела Керемедчийска.