на живо

Дик Паунд смята, че Русия може да се справи с проблемите и да участва в Рио

Вижте какво каза той вчера, на заседание на WADA

Getty Images/Guliver Photos

Бившият председател на Световната антидопингова агенция (WADA) – Дик Паунд – изрази увереността си, че Русия би могла за 9 месеца да се справи с допинг проблемите и да участва на Олимпийските игри в Рио през лятото на 2016г. Преди по-малко от две седмици в свой доклад WADA разкри системно взаимодействие между Руската федерация по лека атлетика и Руската антидопингова агенция, което е позволявало на голяма част от руските лекоатлети да употребяват забранени стимуланти, знаейки, че техните положителни допинг резултати ще бъдат прикрити.

На заседание на WADA, което се проведе на 18 ноември в Колорадо Спрингс (щата Колорадо, САЩ) и на което официално бяха преустановени правата на Руската антидопингова агенция, Дик Паунд сподели:

„При положение, че пожелае, Русия би могла да вземе участие на Олимпийските игри, но това наистина зависи от тях самите. В разговор с руския спортен министър през септември, аз го предупредих, че определено няма да им допаднат нашите разкрития. Обясних му, че разполагаме с достатъчно доказателства срещу тях (Русия), но определено ще оставим начин, по който обстоятелствата биха могли да се променят в положителен аспект. Така че сега пътят за промени е отворен, стига да пожелаят да поемат по него.”