на живо

Димитър Бербатов и Мартин Петров отново в дует на футболния терен на 14 юни (ВИДЕО)

Приятелството между двамата бивши национали се е доказало във времето

Facebook

Някой неща са вечни. Без значение от време, условия и разстояние. Диамантите, легендарният статус на Пеле и Марадона… и приятелството между Димитър Бербатов и Мартин Петров. Двамата бивши национали са една от емблематичните двойки по терените и извън него, а в действие ще можем да ги видим отново заедно на 14 юни по време на благотворителния мач на нападателя и Луиш Фиго на националния стадион „Васил Левски”. Срещата ще бъде предавана пряко по bTV Action от 18:00 ч.

Петров ще се присъедини към Христо Стоичков, Стилиян Петров, както и към бившите съотборници на Бербатов в „Манчестър Юнайтед” - Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил, Едвин Ван Дер Сар, Неманя Видич, Патрис Евра. Всички те, както и селекцията на португалската звезда, ще зарадват българските фенове, а приходите от срещата ще отидат за благотворителните каузи на фондациите на двамата футболисти.

Едва ли някой е изненадан, че Бербатов и Петров ще бъдат отново заедно на терена. Двамата се превърнаха в емблема на последния успешен национален отбор, който се класира за европейското първенство в Португалия през 2004 г.

Мартин подаваше, Бербатов вкарваше – това е един от спомените на феновете на футбола за онова време, в което трибуните на националния стадион бяха пълни заради момчетата с „бяло-зелено-червената” фланелка.

Снимка: Getty Images

Бербо и Марто всъщност никога не са играли заедно в клубен тим. Няколко месеца ги делят от възможността да защитават рамо до рамо цветовете на ЦСКА. През 1999 г. Петров преминава в швейцарския „Сервет”, а нападателят започва кариерата си на стадион „Българска армия”.

Въпреки че пътищата им се разделят, в емоционално писмо през 2015 г. Бербатов разкри, че именно Петров е оказал голямо влияние на играта и тренировките му.

"Подготовката ти за мач е качество, което съм виждал у твърде малко футболисти. И е присъщо само на големите. Това е нещо, на което винаги съм се радвал и възхищавал. В националния и ти беше лидер и един от тези, които помагаха на по-младите. Дори не ти трябваше да говориш много - стигаше да те гледат как тренираш, за да правят и те същото и да искат да успеят. Върху мен имаше такъв ефект. Въпреки че не съм ти го признавал", пише тогава домакинът на шоуто на 14 юни.

Снимка: Lap.bg

Двамата имат доста сходен път обаче. След като става шампион на България с „червените” и печели Купата на страната през 1997 г., а после триумфира и с швейцарската лига със „Сервет”, Петров акостира в елитния германски „Волфсбург” през 2001 г. Три години по-късно Мартин влиза в историята на германския клубен футбол. Той успява да отбележи 4 гола в рамките на 17 минути срещу „Майнц”. Неговото постижение беше подобрено едва през 2015 г. от Роберт Левандовски.

По терените в Бундеслигата двамата с Бербо, който точно е подписал с първия тим на „Байер” Леверкузен, са конкуренти. След мач обаче са приятели и опора един на друг далеч от родината.

Най-големият успех на Петров в европейските клубни турнири е спечелването на турнира Интертото с „Атлетико” Мадрид през 2007 г. - година след като е получил признание за Най-добър футболист на България в традиционната анкета.

Снимка: Getty Images

Следва отново среща с Бербатов, този път на английска земя. Мартин преминава през „Манчестър Сити” и „Болтън”, докато нападателят гради кариерата си в „Тотнъм”, „Манчестър Юнайтед” и „Фулъм”. И въпреки че Висшата лига е по-оспорвана и залогът е по-голям, двамата не спират да поддържат приятелството си и да го поставят над всичко.

Петров прекратява кариерата си на 17 юли 2014 г. Той прави емоционално изявление на стадиона във Враца, където преди години е направил първите си стъпки във футбола с местния „Ботев” и след това окачва бутонките на пирона с 442 мача и 90 гола с клубните си отбори и 90 мача и 20 гола с националния зад гърба си.

Изграденото приятелство с Бербатов обаче не може да бъде прекратено. Двамата са рамо до рамо, когато трябва да подкрепят Стилиян Петров в успешната му борба с левкимията, а за последно с обща снимка и приятно прекарване се похвалиха в социалните мрежи на 1 януари 2017 г.

Снимка: Facebook

На терена пък и двамата уважиха 50-годишния юбилей на Христо Стоичков и видимо се забавляваха отново заедно на терена, на който постигнаха успехите, заради които родните футболни фенове ги обичат.

Приятелство, доказало се във времето! Това е първата асоциация с имената на Димитър Бербатов и Мартин Петров… както и много атрактивни попадения на футболния терен, а такива със сигурност ще видим на благотворителния мач на 14 юни на националния стадион „Васил Левски” и по bTV Action от 18:00 ч.