на живо

Добромир Карамаринов: Мирела ще бъде лидерът в тази дисциплина

"Трябва да отдадем заслуженото на българските треньори", каза президентът на Българска федерация по лека атлетика

bTV

Президентът на Българска федерация по лека атлетика - Добромир Карамаринов, не скри радостта си от сребърния медал на Мирела Демирева от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

„Невероятен успех на Мирела. Това момиче е толкова упорито, преживя много в годините. Сега се забравят контузиите, операциите, които тя претърпя, възстановяването преди доста време... Невероятен успех! Медал в леката атлетика е нееднозначен успех! Тя проведе състезанието като голям спортист”, каза пред bTV Карамаринов.

Той допълни, че златната медалистка в скока на височина - испанката Рут Бейтия, е в края на кариерата си и се надява, че българската състезателка ще заеме нейното място като лидер в дисциплината.

"Рут Бетия е вече в заника си, това е ясно. Тя просто тази година използва опита си и се наложи на две състезания, въпреки че в никакъв случай не превъзхожда Мирела, но я побеждава благодарение на опита си. Надявам се, че бъдещето е пред Мирела, че тя ще бъде лидерът в тази дисциплина”, каза той.

Карамаринов добави, че само липсата на опит е попречил Демирева да спечели олимпийска титла, а самото състезание българката е провела като атлет от световна класа.

"Всъщност най-лошият ѝ опит беше този на най-ниската височина. Това е именно от липсата на опит. С изключение на тази грешка, тя проведе състезанието като спортист от най-висока класа и не си личеше да има някакво напрежение. По-скоро тя беше безкрайно мобилизирана. Това е една цел, която тя знаеше, че при добро стечение на обстоятелствата и ако даде всичко от себе си, може да постигне”

Карамаринов отдаде заслуженото и на българските треньори по лека атлетика, въпреки че Демирева и Ивет Лалова тренират при чужди специалисти.

"Веднага бих дал другия пример – Тихомир Иванов, който е възпитаник на плевенската школа, тренира при млад български треньор – Георги Гетов, тренира в България. При тях така се случи, че те достигнаха големи върхове, и двете състезателки, при българските си треньори – Коце Миланов и Вили Видева. В тяхната кариера настъпи един момент, в който се получи едно "блато" и те трябваше да променят нещо. Те имаха куража и интелигентността да направят своя избор. Направиха смяна, която беше за добро. Не смятам, че трябва да се правят генерални изводи от това и трябва да отдадем заслуженото в тези два случая и на Коце Миланов и на Вили Видева", завърши той.