на живо

"Докосни дъгата": Как спортът побеждава агресията?

Станимира Петрова, Даниел Асенов и Йордан Минчев говорят за проблемите в миналото

"Докосни дъгата": Как спортът побеждава агресията?

Спортни звезди се обединяват в името на децата! Специален проект на Асоциация "Докосни дъгата" насърчава младежите, независимо от техния социален и здравен статус, да спортуват, за да сбъднат мечтите си и да бъдат непримирими към агресията. Песента "Обединени", изпълнена от Валентина събира в своя текст цялото послание, което от "Докосни дъгата" искат да изпратят към света.

"Спортът ми даде много, много вяра в себе си. Много височина... Подигравали са ми се за това, че съм висок. Много е неприятно, особено, когато бях по-малък и всички ме заглеждаха. Беше ми доста неудобно, когато постоянно има втренчени погледи в теб", заяви баскетболистът на "Левски Лукойл" Йордан Минчев.

"Цялата идея е с изкуство и музика да се справим. За това включваме музиката с песента, спортистите - със спорта и отделно в Смолян имаше кръгла маса, където представихме картината на Огнян Кузманов. Тя се казва "Израстване от агресия до личност". Там и аз взех четката след 10-годишно прекъсване. Сигурна съм, че можем да повлияем положително на младите хора", убедена е световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова.

Снимка: bTV

Според родните спортисти именно физическата активност може да помогне на децата да се справят с агресията, а те са пример за това.

"Доста често съм попадал в такива ситуации. Деца на по 5-6 години се дърпат за нещо. Много пъти съм ги разтървавал и пак бих посъветвал по-младите и децата, които израстват сега, да не бъдат толкова агресивни, а да бъдат обединени", посъветва ги 6-кратният европейски шампион по бокс Даниел Асенов.

"Спортът ме научи да съм уравновесена. Бях доста агресивна като малка, бях доста буйна, обичам от малка да се налагам. Може би все още го има, но вече е по по-зрял начин. Мисля, че спортът ми помага да премахна цялата агресия от мен. Както казват, влизаш, отиваш пред крушата и я пребиваш от бой. Изкарваш си всичко негативно от целия ден - който те е ядосал дори на кръстовище с автомобила", обясни Петрова.

Снимка: bTV

"В моя спорт по друг начин изкарваме тази негативна енергия. Като дете аз бях най-високият и най-големият. Нападаха ме, но са ме дърпали и да помагам. Много лесно се "палех", много бързо тръгваше всичко. Спортът ми помогна адски много, моите родители и аз самият. Осъзнах, че това не е правилният начин. Сега, по време на мачове и не само, избива такава енергия вътре в мен, но просто се научих да се контролирам", допълни Минчев.

В помощ на асоциацията се включиха още боксьорът Радослав Панталеев, олимпийската медалистка по борба Елица Янкова, златното момиче по художествена гимнастика Ренета Камберова, световния шампион по самбо Божидар Темелков, играчите на младежкия национален отбор по футбол заедно с техния наставник Александър Димитров, Георги Терзиев от "Лудогорец", Иван Турицов, Тонислав Йорданов, Валентин Антов, Асен Дончев, Йоан Бауренски и Християн Петров от ЦСКА, Илиан Илиев – младши и Виктор Попов от "Черно море", Петко Христов от "Фиорентина", Георги Русев от ЦСКА 1948, младежи от „Волейболна академия Стойчев – Казийски“ с главен треньор Велизар Пашов и треньор Валери Банчев, както и от Цвета Галунова – международен майстор по шахмат.