на живо

Допинг пробата на плувкинята Габриела Георгиева е отрицателна

Възпитаничката на Кристиан Минковски бе проверена веднага след новината за наличието на станозолол в тестовете на трима нейни съотборници

bgswim.com

Допинг пробата на плувкинята от националния отбор Габриела Георгиева, която се очакваше с огромно напрежение от ръководството на федерацията, е отрицателна. Новината съобщи специално за bTV президентът на централата Георги Аврамчев.

Възпитаничката на Кристиан Минковски от клуб „Дамини“ бе тествана на 18 февруари – ден, в който стана ясно, че трима съотборници на Георгиева от държавния ни тим – Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов, са позитивни за забранения от десетилетия, изключително агресивен и опасен анаболен стероид станозолол.

Също, както и при трите момчета, пробата за урина на Габриела Георгиева, която е специалист в гръбните дисциплини и има покрит Б-норматив за олимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г., бе взета от служител на българския Антидопингов център в София, но изпратена за изследване в австрийската лаборатория в Зайберсдорф.

Снимка: bgswim.com

В момента се очаква излизане на резултата от допинг пробата на една от звездите ни при мъжете – Йосиф Миладинов, който има А-норматив за олимпийските игри в Токио. Той бе проверен на 27 февруари, при посещение при семейството си в Швейцария, но тогава инициатор на проверката бе Световната антидопингова агенция.

Предстои допинг проверка на всеки един плувец от националния отбор, участвал в лагерите в София и на Белмекен през последните месеци. Инициативата за това пое президентът на федерацията Георги Аврамчев.

Снимка: bgswim.com

Б-пробите на Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов вероятно няма да бъдат отваряни, защото спортистите трябва сами да заплатят процедурата, ако желаят това да се случи, а единичната цена за това, е над 1000 евро. Шансовете Б-пробите обаче да дадат отрицателен резултат, клонят към нула.