на живо

"Драконите" излъгаха "дяволите" за исторически полуфинал на Евро 2016

Уелс срещу Португалия в спор за място на финала на турнира

Getty Images

Уелс победи Белгия с 3:1 в четвъртфинален мач от Евро 2016 и продължи историческото си участие на първенството на Стария континент. С този успех "драконите" регистрираха най-доброто си постижение на голям футболен форум.

Уелс ще срещне Португалия в полуфиналите на турнира.

Островитяните наваксаха изоставане от 0:1 след впечатляващ гол на Наинголан в 13-ата минута и благодарение на попадения на Ашли Уилямс, Робсън-Кану и Сам Воукс стигнаха до пълен обрат в мача.

Снимка: Getty Images

Двата отбора се хвърлиха в атака още от първата минута.

В 7-ата минута Караско излезе очи в очи с Уейн Хенеси, но ударът му попадна право в тялото на вратаря, а при добавката на Денайер, защитник на Уелс изчисти от голлинията. Последва и трети удар от страна на капитана на "червените дяволи" Азар, но отбраната на съперника отново се справи.

Снимка: Getty Images

Резултатът в мача бе открит в 13-та минута след страхотен гол на Раджа Наинголан, който с удар от близо 30 м разстояние препарира Хенеси.

Това попадение дойде като студен душ за Уелс. След него футболистите от островната държава взеха инициативата и започнаха да организират по-добри атаки.

В 26-ата минута Рамзи центрира отдясно за Тейлър, който бе изпуснат от Мюние, но Куртоа спаси майсторски.

В 30-ата минута обаче Куртоа се оказа безпомощен след ударът с глава на капитана Ашли Уилямс, който изравни за 1:1.

При подновяването на играта през второто полувреме белгийците се опитаха отново да поведат, но ударите на Де Бройне и Азар не дадоха резултат. 

Снимка: Getty Images

В 55-ата минута Робсън-Кану направи обратът за Уелс пълен, след като се освободи от двама защитници на "дяволите" и отбеляза за 2:1 в полза на"драконите".

Белгийците направиха още няколко опита да пратят мача в продължения, но Де Бройне, Витцел и Фелайни не бяха достатъчно точни.

Уелсците се възползваха от открилите се пробойни в отбраната на съперника и в 85-ата минута нанесоха съкрушителния си удар. Сам Воукс вкара за 3:1 и подпечата историческото класиране на тима за полуфиналите на европейско първенство по футбол.

Футболистите на треньора Крис Коулман ще се изправят срещу Португалия в директен спор за място на финала на Евро 2016 във Франция.

Снимка: Getty Images