на живо

"Дрогираният безсрамник" Сун Ян с 8-годишна забрана да се състезава

Китайският плувец и щабът му счупили епруветките по време на допинг тест

Getty Images

Спомняте ли си скандала, с който започна световното първенство по плуване в Южна Корея през 2019 г.? Тогава австралиецът Марк Хортън отказа да се качи на почетната стълбичка до победителя в дисциплината 400 м свободен стил Сун Ян от Китай и го нарече "дрогиран безсрамник".

Е, година по-късно Хортън може да е доволен, тъй като азиатския му конкурент получи забрана да участва в състезания за следващите 8 години. Решението е на Спортния арбитражен съд, като Сун Ян обяви, че ще обжалва пред швейцарския федерален съд.

Всъщност КАС се произнесе по обжалване от страна на Световната антидопингова агенция (УАДА) на решение на Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) да не наказва Ян за поведението му по време на допинг тест през 2018 г.

Снимка: Reuters

Тогава китаецът се усъмнил, че проверяващите са служители на ФИНА. Вместо доброволно да им предостави материал, хора от щаба му решили да счупят епруветките с кръвта му. 

Това не е първо провинение на плувеца пред антидопинговинте власти. През 2014 г. той беше наказан за 3 месеца заради употреба на забранени субстанции. 

За 28-годишния китаец тази забрана най-вероятно означава край на кариерата. Той спечели два златни медала на олимпийските игри в Лондон през 2012 година, а след това прибави още едно злато и от Рио се Жанейро през 2016.

Ако обжалването му не бъде прието, той ще пропусне олимпийските игри в Токио през 2020 г.