на живо

"Дунав" пренаписа историята след победа над ЦСКА

"Драконите" завършват на четвърто място в Първа лига

Lap.bg

"Дунав" завърши на четвърто място в крайното класиране на Първа лига след победа с 1:0 над ЦСКА пред близо 10 000 зрители в Русе. Това бе първи успех за "драконите" в елита след завръщането им на клубния стадион.

Последното подобно постижение на "Дунав" - четвърто място в първенството, датира от 1975 г. Тогава русенският тим записва 15 победи, 5 равенства и 10 загуби, които са му достатъчни да изпревари всички останали без столичната тройка ЦСКА-Септемврийско знаме, "Левски" и "Славия". Следва класиране за Купата на УЕФА, където е победен италианският "Рома" с 1:0 на Градския стадион в Русе, но загубата с 0:2 в Рим спира участието на тима в Европа.

Сега, благодарение на класирането си в момента и според регламента на БФС, дунавци поглеждат към участие в Лига Европа, като окончателно решение по казуса за начина на разпределение на евроквотите у нас се очаква от БФС.

В началото мачът започна оспорвано, като първите две по-опасни положения бяха за отбора на ЦСКА. В 8-ата минута Търтов стреля, но Антонов спаси. Две минути по-късно вратарят на "драконите" отрази удар и на Дюлгеров.

В 19-ата минута "Дунав" отправи първия си удар към вратата на гостите - Карагарен центрира отдясно, а Васил Шопов стреля с глава, но Конов спаси. В 33-ата минута Будинов бе близо до гола, след като стреля отблизо, но вратарят на "червените" изби топката.

През втората част домакините атакуваха по-често, като в 63-ата минута Будинов можеше да открие резултата след силен удар, но топката мина на сантиметри от вратата. Пет минути по-късно Васил Шопов стреля отблизо, но Конов спаси.

В 70-ата минута "Дунав" поведе. След центриране от корнер Самир Аясс засече с глава и вкара във вратата на гостите. 

След края на срещата Румен Вълков - член на Изпълкома на БФС, Георги Мирчев - дежурен делегат, и председателят на Областния футболен съвет Димитър Димитров наградиха отбора на ЦСКА с купа и с медали за второто място в крайното класиране на Първа лига.