на живо

Джошуа срещу Пулев - в Китай или Близкия Изток

Българинът няма да напълни „Уембли”, твърдят на Острова

Getty Images

Кой ще е следващият съперник на Антъни Джошуа? Сред възможните отговори е и Кубрат Пулев, макар че това изглежда малко вероятно. Големият въпрос пред новия крал на бокса обаче е съвсем друг - как да осребри удивителната си победа над Владимир Кличко и да се превърне в глобална звезда...

Благодарение на зрелището на „Уембли” тежката категория се завърна с гръм и трясък. И днес феновете от цял свят се надяват да зърнат шампиона, който даде нов тласък на спорта.

Офертите валят от всички краища на земното кълбо - от Китай, Близкия Изток, Африка и, разбира се, Америка. Към непрекъснато набъбващия списък трябва да прибавим Германия, ако Кличко реши да активира клаузата за реванш.

„Аз и Владимир извлякохме максимума. За мен щеше да бъде по-лесно, ако той бе останал на пода в петия рунд. Вместо това обаче разгърнахме битката по един впечатляващ начин. И двамата се измъкнахме от тежки ситуации като големи шампиони преди големия финал в 11-ия рунд. Перфектното забавление! Ако можех да сам да проектирам боя, който да изстреля репутацията ми в небето, щях да го направя точно по този начин”, признава Джошуа.

Снимка: Getty Images

27-годишният британец вече мисли наистина мащабно. „Можем да направим нещо още по-голямо. Например друг мач пред 90 000 зрители на „Уембли” срещу Тайсън Фюри. Това обаче означава, че ще трябва да изтърпя много мръсни приказки - знаете какъв е той. А и Фюри се нуждае от поне един смислен мач, преди да се изправи срещу мен. Реванш с Кличко ще бъде колосално събитие и аз го предпочитам.”

Преди това обаче Владимир трябва да отхвърли настойчивия съвет на брат си Виталий и на съпругата си Хейдън Панетиър и отново да излезе на ринга срещу Антъни през есента. „Всъщност се чувствам добре. Наистина се насладих на битката”, обяви той след драмата в Лондон.

И макар че Джошуа може да се боксира където реши, желанието му е да остане близо до дома. Той живее в британската столица заедно с майка си и прекарва цялото си свободно време със своя син.

Снимка: Getty Images

„Знам, че целият свят иска да ме види. Винаги можем да се превърнем в пътуващ цирк. Но още е рано за това. След съботната нощ Великобритания е в краката ми и искам да се възползвам от това. Чувствам се много комфортно, когато боксирам у дома. В публиката различих много познати лица. Аз съм социална личност и харесвам да се срещам и да разговарям с хората.”

Все пак Антъни е наясно, че ще трябва да прави компромиси. Както и неговият промоутър. Рано или късно - по-скоро късно, ако Еди Хърн проведе успешни преговори с IBF – ще има мач срещу задължителния претендент за този пояс. А неговото име е Кубрат Пулев.

„Този двубой няма да напълни „Уембли” или да осигури внушителни приходи от платените телевизионни канали. Затова Хърн вече обмисля варианти за Китай и Близкия Изток”, съобщава британското издание „Дейли Мейл”.

Дионтей Уайлдър - шампионът на Световния боксов съвет - долетя до Острова, за да гледа Джошуа на живо. Евентуален супер дуел за три или за четири пояса в САЩ би донесъл поне 50 млн. долара по сметката на британеца. Той обаче предпочита дългосрочна стратегия.

Снимка: Getty Images

„Когато Кличко реши да се оттегли, новата вълна боксьори вече ще е на хоризонта. Готов съм да се бия с всички тях и не вярвам, че ще ми бъде трудно колкото срещу Владимир. Той е последният от великите бойци в тежка категория. За мен бе риск да го срещна на толкова ранен етап от кариерата ми, но ето че се справих.”

Егото на шампиона обаче изглежда под контрол. „Не”, гласи краткият му отговор на въпроса дали се сравнява с Мохамед Али, Джордж Форман, Джо Фрейзър, Лари Холмс, Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд.

„Моята амбиция е да спечеля всички титли и да ги запазя през следващите 10 години. Но дори и да го направя, едва ли ще получа същото признание в тази интернет епоха. В социалните медии съществуват твърде много и различни мнения.”