на живо

Един българин, роден в Египет (ВИДЕО)

Тарек Абделслам чака майка си, за да си хапне на корем

Тарек Абделслам пристигна от Египет, за да вдигне европейската титла по борба за България.

„Исках да стана първи и да развея флага. Вашата държава ми помогна и ми даде шанс да осъществя мечтата си. Затова след всяко състезание ще ставам шампион и ще взимам знамето”, обещава 23-годишният състезател в интервю за bTV и на приличен български език.

Негов треньор е друг натурализиран чужденец, донесъл куп титли на тепиха – Армен Назарян. „Тарек показа сърце. Посочих го на другите момчета – той е само на 23 години и победи европейски и световни шампиони. Трябва и те да вярват в себе си. Иначе по-добре да не тренират. Едно време идваха и ме питаха – какво, ти с олимпийски шампиони ли ще се бориш? А аз казвах – няма да се боря, а излизам и ги надвивам. Гледаха ме странно, но така и стана”, спомня си Назарян, спечелил злато от Сидни 2000.

Абделслам е сред най-добрите борци в родината си Египет. Животът и тежка контузия го пращат към България, която бързо се превръща в негов втори дом. „Имах много сериозна травма на врата. Такава, която може да накара всеки борец да се откаже от спорта. В Египет ми отказаха да платят за операцията и я направих със собствени пари – тук, в България. След това почивах два месеца и започнах да тренирам отново, заедно с момчетата на един лагер. И започнах да се боря за България”.

Тарек научава езика за една година. Отдава се изцяло на тренировките и успехите не закъсняват. А съдбата му изглежда съвсем сходна с тази на Назарян – двама шампиони, за които България става втора родина.

„Разбира се, че сме говорили по този въпрос. Когато го взех в националния отбор, му казах, че няма да продава дюнери в София, няма да мисли за бизнес. Неговото място е тук, защото виждам духа му, виждам техниката. Призовах го да остави всичко и да печели медали за България така, както аз го правя вече 18 години.”

Тарек бързо обиква страната, макар че все още се шокира от определени неща. А единственото, с което не може да свикне, е кухнята. „Тук има храна, която не мога да ям. Например свинско.” Борецът винаги ще помни и първия си сблъсък със снега. „Започна да си прави селфита. Карах го да влиза в сауната и да се търкаля в снега - много емоции сме изживели – разказва Назарян. - Той харесва България и момчетата, вече се е адаптирал към всичко”.

Тарек получава невероятна подкрепа от семейството и приятелите си в Египет, с които постоянно поддържа връзка. „Майка ми постоянно ме пита дали и какво ям. Сега иска да ми донесе храна от Египет. Когато дойде, ще ми сготви”. Борецът ще трябва почака още месец, преди най-после да похапне на корем – тогава семейството му ще направи първото си посещение в България.

„Искам да ги заведа в планината, да видят София отгоре. Мисля, че много ще им хареса. Ще им покажа и „Александър Невски”, ще ги заведа на селото на един приятел…”.

Роден в Египет, но вече българин. Тарек Абделслам оценява всичко, което е получил от нашата страна. И е готов да върне много в замяна, при това - искрено и от сърце.

Тагове:

120 минути