на живо

Един ден на Джонатан Кафу (ВИДЕО)

Бразилската перла на "Лудогорец" в откровен разказ пред bTV за семейството си и първите стъпки във футбола

bTV

Джонатан Ренато Барбоза -  това е цялото име на 25-годишния бразилец от "Лудогорец", който събра погледите на цяла Европа с головете си срещу "Цървена звезда" и "Базел". Но за да може псевдонимът Кафу да бъде свързван именно с този образ, пътят, който трябва да извърви той е изключително дълъг и криволичещ.  

Екипът на bTV прекара един ден с бразилеца и научи интересни подробности за неговото семейство, детството в Пирасикаба и първите стъпки на футболния терен.

"Роден съм в Пирасикаба, близо до Сао Пауло. Детството ми бе много трудно. Произлизам от едно много, много, много бедно семейство... Бяхме 8 братя и сестри, а освен това майка ми осинови още 3 деца. Не ни бе никак лесно, но сега помагам и на майка ми и на цялото си семейство", сподели Кафу.

"Започнах да тренирам футбол в "Деспортиво Бразил". Там останах 3 години. Играех в четвърта дивизия на Шампионата Паулиста, където станах професионалист. След това карах проби в някои отбори в Испания и по едно време се озовах в ПСВ Айндховен. Там останах 2 месеца и бях много щастлив, след което се върнах в "Деспортиво Бразил". След това отидох в "Кинзе" Пирасикаба - играхме в трета дивизия, вкарах няколко гола. Оттам в "Понте Прета", където изкарах прекрасен период. Целият град ме обичаше и ме подкрепяше много. Това е един клуб, който ми пасна перфектно и много ми харесваше там. С този отбор играх в Серия Б на бразилския шампионат. Там също вкарах няколко гола".

"След това се озовах в "Сао Пауло". Това е мечта на много играчи. Всеки футболист си мечтае да играе за някой гранд като "Коринтианс", "Сао Пауло", "Палмейрас" или "Сантос". И благодарение на Господ успях да сбъдна тази своя мечта и играх със страхотни футболисти като Пато, Луис Фабиано, Рожерио Сени, Гансо, Мишел Бастос.

Сред толкова звезди Кафу не получава много шансове за изява, но със "Сао Пауло" играе в турнира Копа Либертадорес и дори вкарва гол на уругвайския "Данубио".

Малко по-късно идва и предложението от българския шампион "Лудогорец": "Честно казано не знаех нищо за България преди да дойда тук. Потърсих в интернет, естествено, най-важните неща – какво представлява страната, как се живее тук. Консултирах всичко със семейството ми и с приятелката ми, която също дойде да живее с мен. Хареса ми всичко – предложението и условията. Знаех, че животът ми ще се промени тотално, но ме привлече шанса да се изявя и да се докажа. Това е голяма мотивация. И така дойдох тук", спомня си нападателят.

Семейството му може да е на другия край на света, но благодарение на модерните устройства успява, поне донякъде, да преодолява липсата им и носталгията по дома.

"Говоря със семейството си всеки ден. Говоря със сина си. Синът ми, Кевин, когото обичам страшно много. Той все още не е идвал тук. Той е в Бразилия и учи в една школа, която може да му предложи много добри неща. Вече е на 9 години и се надявам да се развие добре, за да може Джонатан Кафу да остави нещо след себе си. Играе футбол и всичко е подготвено за него като порасне да продължи кариерата на баща си", гордо заявява футболистът.

А как преминава един ден на Джонатан Кафу? Вижте във видеото: