на живо

Една година без Туньо (ВИДЕО)

Във Велико Търново откриха паметна плоча в чест на защитника

btvnovinite.bg

Една година измина от кончината на един от най-обичаните български футболисти - Трифон Иванов. Той почина на 50-годишна възраст от масивен инфаркт. 

Той беше почетен с поставяне на паметна плоча на входа на стадион "Ивайло", където легендарният защитник започна своя път в големия футбол. Инициативата е на ОП “Спортни имоти и прояви” съвместно със Зоналния съвет на БФС. На плочата е изписано: “Тук започна кариерата на най-добрия централен защитник в историята на българския футбол и почетен гражданин на Велико Търново Трифон Иванов”.

Снимка: bTV

"Като спортист всички знаете какво беше, изобщо като футболист не само в България, но и в света. Беше страшилището на терена! Аз се радвам и съм горд и щастлив, че съм играл рамо до рамо с такъв невероятен футболист", каза пред bTV бившият съотборник на Туньо - Бончо Генчев.

Снимка: bTV

Погребението на Иванов в родния му град беше уважено от хиляди приятели и почитатели на футболиста. На него пристъстваха почти всички от знаменития отбор на България, достигнал до четвърто място на световното първенство в САЩ през 1994 г.

Трифон Иванов ще остане в историята на българския футбол като един от най-добрите футболисти на своя пост - Футболист номер 1 на България за 1996 г., 3-кратен шампион на България с екипа на ЦСКА, а през 1996 г. става шампион на Австрия с "Рапид" (Виена).

С националния отбор има 77 мача и 6 гола за "А" националния отбор на България, с който е бронзов медалист от световното първенство в САЩ през 1994 г. Незабравим ще остане неговият гол във вратата на Русия на Националния стадион "Васил Левски" на 10 септември 1997 г., с който България се класира за Мондиал'98.