на живо

Ел Маестро: Разбирам се със Стоилов и Ганчев, но не сме приятели (ВИДЕО)

Треньорът на ЦСКА разкри футболната си тактика пред bTV

Ел Маестро: Разбирам се със Стоилов и Ганчев, но не сме приятели (ВИДЕО)

Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро заяви, че се разбира с шефовете на "червените" Стойчо Стоилов и Данаил Ганчев, но за приятелство в тези среди не може да става дума. Причината е, че бъдещото им сътрудничество никога не е напълно сигурно.

"Аз ги харесвам. Не знам дали те ме харесват. Държат се добре, но не е толкова лесно, когато си в тази позиция. Рано или късно ще има тежки времена, може да им се наложи да ме уволнят или другата алтернатива – аз да им кажа: "Вижте, не искам да удължа договора си!". Така че в тази работа не трябва да се опитваме да създаваме приятелства, защото това е бизнес и те са мои шефове, аз съм техен служител. Трябва да има приемственост, разбира се. От помощ е, когато се харесвате взаимно, но не е добра идея да сте си най-добри приятели, защото рано или късно връзката се къса", заяви Ел Маестро специално за bTV.

Снимка: Lap.bg

Специалистът със сръбски корени и английски паспорт заяви още, че за момента се чувства сигурен в поста си, въпреки загубите от преките конкуренти за титлата "Лудогорец" и "Левски". След тях слуховете за негово уволнение се увеличиха.

"Може би е трудно за вас в медиите да го приемете, но аз не работя за вас. Работя за ЦСКА и за г-н Ганчев, ако искате. Така че няма вие да сте тези, които ще ми удължите договора или ще ме уволните – ще бъде той или ЦСКА. А те няма да ме уволнят и никога не съм усещал, че биха го направили. Почти убеден съм, че позицията ми тук е стабилна. Не е ваша вината, че не разбирате това, защото вие не разбирате механизмите на футбола толкова добре и нямате цялата информация", каза специалистът и добави:

"Първо, не е безплатно да уволниш някого – струва пари. А колко струва винаги е важно, защото всеки клуб е бизнес. Второ, доколко клубът вярва в треньора си. А вярата идва от резултатите. Аз, очевидно, не съм спечелил Шампионската лига. Аз съм малък треньор като повечето треньори тук, но за разлика от много от опциите за ЦСКА, аз постигнах нещо и не го постигнах преди 20 години, а миналата година. Така че се чувствам фантастично и ще се опитам да спечеля и тази година".

Снимка: Lap.bg

Оказва се, че човекът, спомогнал за назначаването на Ел Маестро като треньор на стадион "Българска армия" е бившият наставник на "Левски" и "Литекс" - Люпко Петрович. В последните дни именно той е сред фаворитите за треньорски съветник при "червените". За сега тази функция изпълнява братът на Ел Маестро - Никон.

"Приемам съвет от всички. Когато си треньор, улицата е двупосочна. Имаш нужда от различни виждания и идеи. Проблемът е, че понякога имаш прекалено много от тях. Всеки има мнение. В момента най-често говоря с брат ми. И не толкова да разменяме идеи, колкото да ми опонира. Изговарям с него всеки аргумент по два-три различни начина и го чакам да каже: "Не бъде глупав, това няма как да стане!", за да мога в крайна сметка да измисля нещо смислено. Но със сигурност треньор с опита и класата на Люпко може да помогне на всеки клуб", убеден е специалистът.

Снимка: Lap.bg

А какво е да се работи в ЦСКА - клуб, който изобилства от опитни футболисти с изразена индивидуалност, като Николай Бодуров и Станислав Манолев?

"Всички от тези момчета са невероятни професионалисти. Не е до възраст. Самата позиция помага много. Ако някой ви каже: "Вие сте министър-председател на България" и ви дадат тази чест, ще видите, че отношението на хората към вас ще се промени много бързо, без да правите абсолютно нищо. Така че самият факт, че идвате в отбора и някой каже: "Това е треньорът ви!", допринася за изграждането на авторитет. Останалото трябва да си го спечелиш и има различни начини. Ако си бил известен футболист или си по-възрастен и с много опит – това е един начин. При мен винаги е ставало с качества", разкрива Ел Маестро.

Снимка: Lap.bg

Преди зимната пауза в шампионата всички въпроси са насочени към бъдещата селекция на "червените".

"Не очаквам чистка и преустройка на отбора. Има няколко позиции, на които искаме да бъдем по-силни. Това е моята работа – да кажа къде какво искам. Всеки гледа мачовете и с шефовете постигаме съгласие, защото гледаме едно и също. Останалото не е толкова в мой контрол. Ние сме отбор, който се опитва да развива играчи и да ги продава за печалба. Това е съдбата в тази част на света, в която не много хора посещават стадионите", разсъждава той.

А до тогава? Целта е една - първото място и спокойна ваканция.

"На 17 декември, когато изляза във ваканция, искам да си почина, докато съм на първо място в таблицата. Въпреки че всеки мислят, че това е невъзможно и със сигурност е много трудно, аз мисля, че можем да се справим и зависи от нас. Разбира се, това означава, че трябва да спечелим всичките си мачове до зимната пауза, но с всяка победа, се приближаваш все повече до целта", завърши специалистът.