на живо

Елитът на борбата идва за "Дан Колов - Никола Петров" (ВИДЕО)

Турнирът ще се поведе в зала "Христо Ботев" от 24 до 26 април

БГНЕС

Истинско съзвездие от борци ще пристигне у нас за предстоящия от 24 до 26 април международен турнир "Дан Колов - Никола Петров". Двама олимпийски шампиони и повече от 30 медалисти от големи първенства ще вземат участие в 53-ото издание на надпреварата, домакин на която през тази година ще бъде столичната зала "Христо Ботев".

По предварителен списък родните представители ще бъдат 64-ма, а тяхното представяне ще бъде решаващо за определянето на състава за предстоящите в началото на лятото Европейски Игри в Баку, Азербайджан.

В класическия стил треньорът Армен Назарян ще разчита на почти всички свои основни състезатели. Най-интересно ще е в категория до 59 килограма, където титлата ще си оспорват световният шампион от 2013 година Иво Ангелов и Александър Костадинов, който спечели златен медал от европейския шампионат през 2014.

Сред фаворитите ни за отличия в другите категории са Константин Стас (66кг.), Явор Янакиев и Илиян Георгиев (75кг.), Христо Маринов (85кг.), Елис Гури (98кг.) както и Любомир Димитров и Милослав Методиев при най-тежките.

От състава на свободната борба ще отсъстват Кирил Терзиев и Михаил Ганев, които лекуват тежки контузии и ще опитат да се възстановят навреме за първенството в Баку. В тяхно отсъствие разчитаме на Георги Вангелов и Владимир Дубов (57кг.), Радослав Великов (61кг.), Борислав Новачков (65кг.), Мирослав Киров (70кг.) и Георги Средков (86кг.).

Снимка: БГНЕС

Станка Златева предвожда женския ни тим. Голямата ни звезда продължава подготовката си в Белмекен с треньора си Симеон Щерев, който ръководи и националния отбор на Азербайджан. В турнира ще участват още Тайбе Юсеин, Джанан Манолова и Мими Христова.

До момента заявки за надпреварата са подали 330 борци от 26 държави. Все още не е ясно дали в турнира ще участват руски състезатели. Схватките започват в петък и продължават до неделя. Финалите в първия ден са насрочени за 18:00, в събота от 16:30, а в неделя от 15:30.