на живо

Поправено с любов: Графитът на Рашфорд обедини Англия (ВИДЕО)

Стенописът бе съсипан от вандали след загубата от Италия

Reuters

Графитът на Маркъс Рашфорд бе поправен с много любов и вече по нищо не личи, че е бил съсипан от вандали.

След загубата на Англия от Италия на финала на Евро 2020 и пропуснатата дузпа от играча на "Манчестър Юнайтед", красивият стенопис с вдъхновяващите слова бе надраскан и залят със синя боя от ядосаните привърженици на "Трите лъва".

На "Уембли" в неделя 23-годишният Рашфорд влезе в последната минута на продълженията, заедно с Джейдън Санчо, но впоследствие и двамата направиха пропуски от бялата точка.

След загубата те и Букайо Сака, който също изпусна дузпа, станаха жертви на расистки обиди в социалните мрежи, а омразата на феновете се пренесе и върху графита, който бе направен в знак на благодарност към Рашфорд, чийто усилия запазиха топлия обяд в училищата на децата от бедни семейства.

Текстът към графита гласи: "Гордейте се, знаейки, че вашата борба ще изиграе най-голяма роля за вашата цел."

Съсипването на стенописа не се хареса на една голяма част от англичаните, които не приеха крайните реакции и расизма срещу футболиста и неговите съотборници.

За да заличат омразата и расистките обиди, множество фенове се събраха около стената с графита и оставиха на мястото красиво написани послания, с които искат да му засвидетелстват подкрепата си в този труден момент. 

Снимка: Reuters

Маркъс Рашфорд има огромно сърце. Звездата на "Манчестър Юнайтед" е един от най-отдадените активисти, що се отнася до кампанията за изхранване на хора с ниски доходи. Самият той многократно е разказвал, че семейството му се е възползвало от тази социална услуга, когато е бил малък.

В началото на пандемията от коронавирус британското правителство обмисляше да спре тази услуга, за да съкрати разходи. Семействата с по-ниски доходи получават ваучери в общ размер 120 млн. паунда, за да могат да си осигурят топла храна. Рашфорд успя да събере 20 млн. паунда, за да предотврати края на кампанията. Над 1 млн. деца във Великобритания продължиха да получават помощи и обяд в училище.