на живо

Феновете на "Левски": Този модел не е устойчив. Ще помислим за акциите (ВИДЕО)

"Единствено на стадиона може да показваме подкрепата си", казаха привържениците на "сините"

БГНЕС

"Левски" е тръгнал по правилен път в последните години, но този модел не е устойчив. Това заявиха феновете на футболния клуб след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Тя беше продиктувана от притесненията на привържениците след инициираните промени в Закона за хазарта. Те са инициирани от председателя на НФСБ Валери Симеонов и предвиждат лотарийните игри да се организират единствено и само от държавата. Това ще засегне финансирането на "Левски", тъй като такава компания е един от основните спонсори на тима. Тя е собственост на Васил Божков. Бизнесменът заяви, че, ако те бъдат приети, той няма да може да издържа клуба.

"Левски" е политически заложник от поне 5-6 години. Видяхме триумвират с неясен произход, видяхме Спас Русев. Това няма как да стане без благословията на управляващите. Питах дали е случайност това, което се случва. Казаха ми, че най-вероятно е случайно. Питах дали проектозаконът на Валери Симеонов не е противоконституционен. Казаха ми, че ще бъде проверено. Крайно несериозно е да се предлага закон, без да се провери дали това няма да има последствия за държавата. Аз се обявявам против този модел. За първи път имаме от 5-6 години собственик, който се заяви и каза, че парите са негови. Финансовият министър потвърди, че финансирането на "Левски" в момента е под формата на дарения. Т.е. финансовото положение на клуба не се утежнява, а напротив. На левскарите им омръзна да виждат спуснати собственици. Днес се убедих, че това е поредната схема на гърба на любимия отбор. Обявявам се против това. Подкрепям това ръководство на "Левски", заяви Адриан Петров от организацията "Ултрас Левски".

"Сините" привърженици заявиха, че сред тях има такива, които са настроени за протести, но по-голяма част предпочитат да покажат подкрепата си към "Левски" на стадиона. 

"Аз мисля, че трябва да изразяваме протеста си на стадиона. Бих изслушал и други предложения. Крайно време е да бъде спряно това "Левски" да бъде разменна монета в разни игри. На този етап феновете не могат да издържат отбор от такъв калибър. С години работа, ако феновете разберат, че имат власт, може. Но за това трябват години. За определен период може да стане. Изцяло нещата са насочени към това хората да ходят на стадиона. Това е най-важното. Всичко, което казах, е лична позиция. Ще коментираме и ще видим дали групата ще излезе с единно становище. Попитах кой е виновен. Който използва вратичката или който я е оставил“, каза още Адриан Петров, като уточни, че става дума за лично мнение, а не на всички фенове.

"Имаше левскари, които казаха, че трябва да се взимат крайни мерки на втората среща с Васил Божков. Това е факт. В последните 10 години ние сме притеснени за бъдещето на "Левски", добави Степан Хиндлиян - председател на Националния клуб на привържениците на "сините".

Снимка: Lap.bg

На срещата министър-председателят Борисов предложи феновете да получат акциите на клуба. След нея обаче феновете заявиха, че в момента няма как футболният клуб да се издържа по този метод. 

"Поговорихме за доста неща. Някои съществени, някои не до там. Присъстващите държавни мъже, според мен се съгласиха, че моделът, по който се управлява футбола е погрешен и води до там, където се намира "Левски". Беше предложено да си вземем акциите, каквото и да означава това. Така стоят нещата. Ние отговорихме, че ще си помислим. Спас Русев също ни казваше да си вземем акциите. Нещата, поставени по този начин, неминуемо вкарват феновете в тази игра. Под някаква форма, "Левски" е стабилизиран в последната година. Но ни е ясно, че този модел не е устойчив и това е видно", разясни Хиндлиян.

Снимка: Lap.bg

От сдружението "Сини сърца" заявиха подкрепата си към настоящото ръководство.

"Има прозрачност. От представените документи на срещата с г-н Божков се вижда, че "Левски" е финансиран по правилен начин, което се потвърди и от министър Горанов. Всички изразиха подкрепа за сегашното ръководство. Дали бизнесът е законен, не можем да кажем, не сме разследващ орган. От представените документи днес, аз не мога да преценя дали г-н Божков има някаква вина, извършил ли е нарушения. Защо точно сега? Отговорът беше, че това е свързано със сигнали. Всички знаете за братя Найденови... Предполагаме, че е във връзка със сигнала, който са подали", каза Илия Христов.

Снимка: Lap.bg

Председателят на тръст "Синя България" Даниел Стрезов заяви, че в последните години клубът върви към финансова независимост, но прехвърлянето на акциите на феновете все още е невъзможно.

"Придобиването на акциите от феновете е процес. В момента изглежда, че клубът е тръгнал към своята финансова независимост. Имаме договорка, че ще получим документи и ще заявим пред общността така ли или не. Осъзнаваме, че моделът е грешен. Осъзнаваме, че това няма да се промени от днес за вчера. Това, че ние в България не познаваме други работещи модели, не означава, че такъв не съществува. И не означава, че ние не трябва да се опитаме да ги намерим и приложим. Ако утре акциите бъдат депозирани, нямаме готовност да поемем чисто административно управлението на клуба, да не говорим финансово. Но от друга страна ние сме хората, които посрещаме и изпращаме поредната бащица. Едни и същи действия ще водят до едни и същи резултати. Рискът е концентриран само в едно място", каза той.