на живо

"Филаделфия" триумфира със Супербоул (ГАЛЕРИЯ)

"Орлите" вдигнаха първи трофей в историята си след победа над "Ню Инглънд пейтриътс"

"Филаделфия Ийгълс" триумфира в най-очакваното спортно събитие за годината в САЩ - финалния двубой в Националната футболна лига или Супербоул. В мача, игран пред над 66 хил. зрители на стадиона на "Минесота вайкингс" "орлите" поднесоха изненада и за първи път прибраха трофея във витрината си, побеждавайки противниците си, които вдигаха купата в 3 от последните 4 сезона, с 41:33.

Новобранецът Джейк Елиът даде аванс на "орлите" с фийлдгол от 25 ярда след 7:05 мин. игра, на направилият катастрофален мач Стивън Гостовски изравни с шут от 26 ярда 3:38 мин. по-късно. В края на първата четвъртина Алшон Джефри хвана 34-ярдова бомба на Фоулс и първата четвъртина завърши 9:3 в полза на "орлите".

Снимка: Getty Images

Във втората четвърт обаче десният крак на Гостковски му изневери и той пропусна два от трите си изстрела. "Филаделфия" отбеляза втори тъчдаун след 21-ярдов спринт на ЛаГарет Блаунт, но "патриотите" отговориха с впечатляващ рейд на Джеймс Уайт, който също отбеляза тъчдаун.

На полувремето публиката видя атрактивното изпълнение на Джъстин Тимбърлейк. Шоуто беше наистина впечатляващо, като в него се "включи" и починалия през 2016 г. Принс. Тимбърлейк и компания обаче го "възродиха" чрез видеоефекти. Шоуто продължи повече от 30 минути, а публиката чу 11 песни.

Снимка: Getty Images

След паузата Том Брейди и компания натиснаха по-здраво и след по-малко от три минути Роб Гронковски улови пас на куотърбека си. До края на третата четвърт двата тима си размениха по още един тъчдаун – Клемът за "Филаделфия" и Крис Хоугън за "патриотите", но шоуто беше в последната част.

Финалните 15 минути започнаха с точен изстрел на Джейк Елиът за три точки, но след втори тъчдаун на Гронковски и допълнителна точка на Гостковски, "Пейтриътс" бяха за първи път напред в резултата. При по-малко от три минути до края резултатът беше 33:32 за "Ню Инглънд", но притежанието беше за "Филаделфия". Дебютантът в Супербоул Фолс не се притесни и подаде нов тъчдаун пас този път на Зак Ерц. Тайд ендът на "орлите" направи невероятно хващане, въпреки че беше паднал, а след видеоповторение съдиите решиха да признаят тъчдауна.

Снимка: Getty Images

2:21 мин. преди края Продуктът на Станфорд се разписа след 11-ярдов пас на Фоулс. "Филаделфия" не успяха при опита за две допълнителни точки, но защитата измъкна "орлите" 12 секунди по-късно, когато Брандън Греъм изби топката от ръцете на Брейди и Дерек Барнет овладя на 31-ия ярд в половината на съперника. "Филаделфия" не се сдобиха с първи даун и се задоволиха с фийлдгола на Елиът от 46 ярда  като дадоха един последен шанс на Брейди. Чудото не се получи. "Ню Инглънд" стигнаха до центъра, но пасът на отчаянието на Брейди към Гронковски се озова на земята в ендзоната и времето изтече.

Поражението на "Ню Инглънд" бе пето на Супербоул, което ги изравни с "Денвър" като номер 1 по този показател за всички времена. "Патриотите" пропуснаха да изравнят "Питсбърг", ставайки едва вторият отбор с шест титли в Супербоул ерата.

Снимка: Getty Images

Заслужено Ник Фоулс, който до декември беше резерва, но замени контузения си съотборник Карсън Венц, беше избран за MVP на финалния мач.

Тагове:

Супербоул