на живо

Фитнес добавките - лекарство или отрова? (ВИДЕО)

С какво трябва да се храним и за какво трябва да бъдем внимателни?

В стремежа си да оформят телата си до съвършенство, много хора, които спортуват активно, приемат хранителни добавки. Те обаче може да причинят сериозни щети на здравето.

Д-р Михаил Илиев - емблематично име в спортната медицина и фитнес инструкторът Костадин Зашев бяха специални гости в студиото на "Тази неделя", за да определят ползите и вредите от приемането на хранителни добавки.

"Нещата са много свързани. В обездвиженото състояние на хората, особено работещите на компютър, по ествествен начин търсят някъде да се разтоварят.Най-масово разпространено е ходенето на фитнес, йога, пилатес, зумба", каза д-р Илиев.

"Храненето на хората по цял свят е отвратително - няма нищо общо с това, което е било преди 50 години. Консумират се храни и напитки, които затормозяват нашето тяло и нашите органи "ръждясват". Всеки търси начин да се отърве от това като ходи по фитнес центрове. На много места се продават хранителни добавки, които са с абсолютно неясен произход, а приемането им води до проблеми. Затова моят съвет е когато човек иска да спортува той трябва да измине пътя на консултация с компетентен доктор, с кондиционен треньор и обучен фитнес инструктор, който да им предложи неща от регламентирани фирми. Препоръчвам да се купува само от аптеките и след лекарска препоръка, а фитнесът трябва да има регламентирано антидопинг изследване", допълни той.

"Колеги и приятели събрахме пари за изследване на 16 от най-популярните марки добавки на българския пазар. Основната цел на изследването бе проверка на протеини, въглехидрати и Омега 3 мастни киселини спрямо съдържанието им на етикета. Най-големите проблеми на хранителните добавки са: на първо място липсата на достатъчно ефективна регулация. Според действащото законодателство хранителните добавки се предлагат на пазара като храни - те се считат за безопасни, докато някой не докаже, че са опасни. Точно затова никой не изисква от тях доказателство за ефективност и безопасност. Масова практика в световен мащаб е големи компании да се дънят в качеството на своите продукти.
Вторият проблем на хранителните добавки е липсата на ефективност", обясни Костадин Зашев.