на живо

Фитнес след изолацията - съветите на Белчо Христов (ВИДЕО)

Един от най-добрите диетолози и треньори у нас обяснява как да влезем във форма

Последните месеци със сигурност са се отразили не само на психическото, но и на физическото ни състояние. Как да се завърнем към обичайния си ритъм на живот ще ни посъветва един от най-добрите диетолози и фитнес треньори у нас - Белчо Христов, който е биолог по образование.

Той ще разкаже как професионалните спортисти могат по-бързо да се завърнат към обичайния си ритъм на живот, а вие може да си "откраднете" идеи за своето ежедневие. 

"Карантинният период, който всички ние изкарахме и съпреживяхме, категорично вече, след като отмина и си разхвърлях някои бележки в съзнанието като консултант, не се отрази благоприятно нито на голяма част от спортуващите, нито на хората, които така или иначе си имат съпровождащите оплаквания и заболявания, за които се и говореше, че са по-засегната група, имат по-нисък имунитет.", каза Христов.

"Това залежаване и липса на движение, за мен, категорично забавя вътрешната обмяна на вещества, с което се понижават много неща - от настроението, през психоменталните състояния, до чисто физиологичните реакции. Тук дори не говорим за фитнес форма и визия. Говорим за уелнес състояние."

"Какво се случва при застоялост, при липса дори на планирана активност? Тогава имаме забавена обмяна на веществата и въпросното трупане и запас на мазнини... Всичко в крайна сметка се отразява и върху емоционалното състояние на всеки един. Подчертавам - на всеки един. Не само на онези, които не спортуват. Това е причината да поканя хората, които искат да подобрят своята форма, вече след като паднаха забраните за посещение във фитнес центровете, да бъдат активни, а ако се чувстват неуки и несигурни в това как да подходят - ще помогна с каквото мога в този репортаж. Но нека да не бъркат фитнеса с културизъм. Да разберат, че това е подобряване на благосъстоянието на целия организъм. Ще ги направи по-дейни, по-витални."

"Положителното е, че вече можем да дадем един рестарт. Плавно да преминем в нормална, бих я нарекъл, да не е истерична, тренировъчна активност, да подобрим храненето и всичко това ще даде много бързо отражение, нещата ще тръгнат в правилна посока. Дори ако говорим за класическа фитнес визия - да, това нещо ще се случи, защото хората, които не са спортували през тези два месеца - те имат така наречената "мускулна памет". Със същото искам да успокоя и професионалните атлети."

"Давам пример с футбола. Коментираше се, че формата на играчите ще бъде загубена и няма как така бързо да влязат заради подновяването на първенството, но това нещо касае и волейбол, хандбал, плувните спортове. Тези атлети да не се притесняват. Те си притежават мускулната памет, т.е. много бързо биха влезли в нормален ритъм. Разбира се, ще отнеме известно време, но не съм съгласен с доктори, които казват, че това нещо ще е продължително. Напротив - аз твърдя, че е много по-кратко, ако говорим за храна, правилно дозирано възстановително и встъпващо в активна спортна дейност занимание."

"Но най-вече искам да отправя покана към хората, които наистина не са се почувствали добре и продължават да не се чувстват добре, дори и емоционално. Нека да излязат в парковете, да спортуват, да дишат чист атмосферен въздух, а ако желаят вече да скулптурират телатата си, да тренират анаеробно, каквото предоставя фитнес центърът като възможности."

"Искам да разбере аудиторията, че фитнесът е здраве. Фитнесът е инвестиция и тази дума "фитнес" вече трябва коректно да бъде изместена или допълнена с една друга дума - това е "уелнес" - състоянието на духа. Визията ни е това, което правим както в кухнята, така и в, примерно, три, четири, петдневни в седмицата занимания. Това е моят апел, моята препоръка. Няма невъзможни неща. Нека да го направят и просто да усетят сами разликата."

Съветите на Белчо Христов - вижте във видеото!