на живо

Формула 1: След Гран При на Испания

Стюардите обявиха сблъсъка за състезателен инцидент

След финала за Голямата награда на Испания стюардите във Формула 1 разгледаха инцидента между двамата пилоти на Mercedes.

Нико Розберг и Люис Хамилтън се удариха още в първата обиколка, след като британецът мина през тревата, загуби контрол над машината си и неуправляемият болид се вряза в колата на съотборника му. Стюардите признаха случилото се за състезателен инцидент и не наказаха никой от двамата.

Хамилтън коментира: „Преди всичко се извинявам на всички в отбора. Пред всички, които толкова усърдно работиха върху създаването на нашите прекрасни болиди. Толкова много хора се трудят, за да побеждаваме ние, но аз подведох отбора. Стартирах много лошо, а когато влязох в третия завой изпитах прилив на мощ, която не насочих в правилната посока. Поех по неправилна траектория, излязох извън трасето и извадих съотборника си от състезанието. Днес можех да победя, но завърших в чакъла. Ще направим всичко, за да не се случи подобно нещо в бъдеще. Поздравявам Макс. Това е страхотен резултат за младежа и добра крачка напред за бъдещето”.

Нико Розберг: "Сложна ситуация, наистина. Луис се приближи прекалено до мен, но аз си карах по моята траектория. Той взе изключително екстремно решение – да влезе вътре в завоя, аз дори не го затворих. Можех да победя, исках да победя заради всички, които работят за нас и ни гледат по телевизията. Но така и не успяхме да завъртим една обиколка. Съдийското решение е такова и аз го приемам. Не мога да кажа дали това беше състезателен инцидент. Отношенията ни с Луис ще са чисто делови. Нищо не се е променило, всичко е така, както беше в началото на годината. Сега трябва да анализираме всичко и да не допуснем подобна авария в бъдеще”.

След Гран При на Испания Нико Розберг води сред пилотите с актив от 100т., втори вече е Кими Райконен. Пилотът на Ферари свали Люис Хамилтън на третата позиция.

При конструкторите Mercedes си останаха със 157, втори са Ferrari със 109, следва ги Red Bull с 94.

Самият Макс Верстапен коментира на пресконференцията след финала: „Забавното е, че Кими се е състезавал още с моя баща. След финала толкова активно размахвах ръце, приветствайки публиката, че буквално се схванах. Помислих си: „Само това оставаше...”