на живо

В Лион показаха как ще се борят с тероризма на Евро 2016 (ВИДЕО)

Франция е готова за футболния шампионат

Getty Images/Guliver Photos

Френските власти са издали забрана за влизане на територията на страната на почти 3 хиляди чуждестранни граждани, съобщи министърът по вътрешните работи Бернар Казньов.

Това решение е част от засилените мерки, приети специално за европейското първенство по футбол, което стартира в петък в Париж.

По този повод в Лион се проведе симулация на антитерористична атака, целяща да покаже, че френските власти са подготвени за евентуални заплахи или инциденти по време на шампионата.

Обект на учението бе фен-зоната на града, а специалните части пресъздадоха събития като при терористична атака. Заплаха от взривяване на бомба, както и атака на въоръжени мъже допълваха симулацията.

„Дали сме подготвени? Мисля, че го показваме с тази демонстрация. Ще се погрижим празненствата да преминат без инциденти”, заяви префектът на областта Оверн-Рона-Алпи Мишел Делпуек.

Според присъстващите на учението, тази демонстрация ще увери феновете, идващи от чужбина, в сериозните мерки за безопасност, които се предприемат от държавата-домакин на Евро 2016.