на живо

Фрийстайлър изкачи Еверест, дриблирайки с топка (ВИДЕО)

Джон Фанлуърт достигна до 6000 метра височина за 10 дни

Когато трябва да жонглираш с топка изглежда, че е лесно. Когато трябва да правиш това, качвайки връх, при това Еверест, е по-сложно. Много по-сложно.

32-годишният Джон Фанлуърт не се уплаши от минусовите температури и липсата на кислород. Той показа издръжливост, изкачвайки с благотворителна цел най-високия връх в света. Англичанинът бе с топка в крака на всяка своя крачка по пътя към Еверест.

За да достигне до целта си - базовия лагер, живеещият в Престън извървява 18 000 крачки за едва девет дни. Лошите метеорологични условия не се оказват проблем за него, въпреки че градусите падат до минус 12, като всеки ден правел преходи от по девет часа на ден. Но не спира дотук. 

Чувствайки се достатъчно смел, той решава да стигне до Колката в опит за подобряване на световния рекорд. 

Всичко това Джон прави с една цел - благотворителност. Фрийстайлърът ще дари всички събрани средства на организация, подкрепяща хората със заболяването Алцхаймер. За него това има и сантиментална стойност, тъй като любимият му дядо е починал от въпросната болест. За преживяването си в Непал той споделя:

"Нужна беше огромна подготовка. Започнах изкачването по план, но се наложи в движение да променим идеите си. Ставаше все по-стръмно, а в комбинацията със студа тези неща ме накараха да се почувствам още по-изморен. Последните 2 нощи не можех въобще да спя, тъй като не можех да дишам или ям. Нужни ни бяха девет дни, за да стигнем до базовия лагер, и допълнителен ден за Колката, намиращ се на 6 000 метра."

Фанлуърт споделя oще, че подготовката му продължила 6 месеца, като е трябвало да жонглира по 10 часа на ден.

Едни от факторите, направили най-трудно изкачването до върха, били болките в глезените. На смелчагата се наложило да сменя обувките си на два дни, за да продължи нагоре с топката. 

32-годишният Джон се надява неговото постижение да получи международно признание - в Книгата за рекордите на Гинес.