на живо

Футбол в пълна тишина (ВИДЕО)

Гледайте тази вечер след емисията новини филма „Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци“ част от bTV Репортерите

Футбол в пълна тишина (ВИДЕО)

В България има над 100 000 глухи хора. Макар и често да не ги забелязваме, те са едни от нас, същите като нас.
Това е историята на Цветомир, семейството му и националния отбор по футзал на България за глухи, който също е 4-и в света.

"Чуващите си говорят. Ние също си говорим, но използваме вместо гласа - ръцете си. Използваме жестов език и имаме преводачи. Вместо съдийска свирка – има флаг. Чрез зрението си ние постоянно се следим един – друг", разказва той, като уточнява:

"От малък нищо не чувам. Аз съм абсолютно глух. Аз живея в тишина."

Снимка: bTV

За тези хора националният отбор по футзал за глухи е шанс да бъдат пълноценни и да покажат любовта си към спорта. Като всички нас. Треньори на националния отбор са братята Пламен и Христо Петкови, които са бивши професионални футболисти в "Локомотив" Горна Оряховица и също имат частично увреждане на слуха.

Те споделят, че нямат никакъв проблем с комуникацията с играчите си. Защото езикът на спорта и езикът на обичта са универсални.

"Тези момчета... не знам дали е от слуха, но те много добре знаят как да се себераздават", обяснява Пламен.

Снимка: bTV

"До този момент имахме контакти само с чуващи, но когато се запознахме с тези хора, с тези момчета и треньори... проста не искахме да се връщаме в Горна Оряховица. Ние не знаехме, че има такива сърдечни хора", допълва го Христо.

В международната седмица на глухите ще ви разкажем техните истории във филма "Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци", дело на Флорина Иванова, операторите Борис Пинтев и Любен Кацаров и монтажиста Николай Раденков.

Гледайте го днес (26 септември) в bTV Репортерите след централната емисия новини от 19:00 ч.

Тагове:

футбол глухи