на живо

Футболът за незрящи накара бразилската публика да замълчи

"Много е трудно за гледане", жалват се феновете на параолимпийските игри в Рио де Жанейро

Reuters

Поканете многобройна бразилска тълпа на стадион, на който играе националният отбор на страната, и накарайте феновете да гледат срещата в пълна тишина. Звучи почти невероятно, нали?

Олимпийският дух обаче е способен на магии и го доказа още веднъж на провеждащите се в Рио де Жанейро игри за хора с увреждания.

По време на мача по футбол за незрящи, между домакините и Мароко, която завърши с победа 3:1 за "Селесао", бразилските фенове правеха всичко възможно да запазят нужната тишина на стадиона.

Привържениците по трибуните, известни с това, че подкрепят състезателите си докрай с шумни окуражаващи викове и атрактивни песни, сега стояха смълчани. Вълнението и аплодисментите след гол преминаваха бързо през трибуните. Въпреки това реферът често се провикваше: "Моля за тишина!"

Снимка: Reuters

"Много е трудно да гледаш такъв футбол. Наистина! Опитваме се да бъдем тихи, но отвътре ни се иска да крещим", разказва за първия си сблъсък с играта един от феновете по трибуните и добави: "Най-трудно ми е при голова възможност. Искам да викна: "Вкарай я тази топка!"

"Тишината е въпрос на уважение към играчите", разсъждава негов съсед по място в залата.

Защо тишината е толкова важна за този спорт?

Футболът за незрящи е измислен в Бразилия през 50-те години на ХХ в. Тогава ентусиастите в страната откриват, че могат да практикуват любимия си спорт с метални кутийки, които издават специфичен звук. Днес състезателите са професионалисти, но топката продължава да издава подобен шум. И ако на трибуните не е пълна тишина, футболистите, които разчитат само на слуха си, губят представа за събитията на терена.

Снимка: Rio2016

Въпреки неколкократните забележки на реферите, главните действащи лица на полето оценяват усилията на бразилската публика да ги подкрепя, дори и изоставила обичайните си колоритни възгласи.

"Самата енергия на стадиона се усеща на игрището. Да, тишината е изключително важна, но това, че имаме толкова много привърженици на трибуните ни прави щастливи. Сигурни сме, че феновете ще обикнат играта и ще се научат да пазят тишина", завява един от асовете в играта - бразилецът Хефиньо.