на живо

Футболна приказка по исландски

Любимците на феновете се изправят срещу домакините в битка за място на полуфинала

Силно пляскане с ръце - до скоро никой не знаеше, че това е поздравът на "викингите", но сега фенове по целия свят пляскат с ръце и показват съпричастност с безумната радост на исландците. А тя е предизвикана от една уникална футболна приказка, която става все по-хубава и никой не смее да прогнозира краят й.

Исландия започна европейското първенството като един от абсолютните аутсайдери. Шансовете, които букмейкърите даваха на дебютиращите на голямо първенство скандинавци за триумф на първенството бяха около едва 0,3%, но ето че три седмици по-късно те са сред най-добрите осем отбора на континента.

Снимка: Getty Images

Още с класирането си за елиминационната фаза, исландците преизпълниха целта си за шампионата, която бе просто достойно представяне. Никой обаче не си представяше, че държава с едва 330 хил. население ще елиминира на 1/8-финалите един от т.нар. грандове на европейския и световен футбол Англия. Успех, който за втори път в рамките на дни докара коментатора Гудмундур Бенедиктсон до истерична еуфория.

"Мисля, че това беше най-силният ни мач до момента, но според мен все още не сме показали най-доброто, на което сме способни. Ние вярваме в нашите играчи и знаем, че могат да са истински победители", каза треньорът на тима Хеймир Халгримсон след победата.

Той може да звучи като истински футболен наставник, но всъщност е...стоматолог. Той пое националния тим заедно с шведа Ларс Лагербак през 2013 година, но не е на постоянен договор и прекарва останалата част от времето си, работейки на остров Вестманеяр. Скоро Халгримсон ще оглави еднолично Исландия, тъй като Лагербак се отказва след еврофиналите.

"Ако искаш да вземеш най-доброто от живота, трябва да умееш да сграбчваш шансовете, които ти предоставя съдбата. Точно това прави нашият отбор в момента и затова казвам, че успехите тук могат да променят живота на всеки един от националите", разкри Лагербак.

Възходът на Исландия е абсолютно зашеметяващ. Само преди четири години отборът се луташе около 130 позиция в ранглистата на ФИФА. Сега обаче е с близо 100 места по-напред.

Снимка: Getty Images

Нещо, което изглежда абсурдно предвид факта, че в страната има регистрирани само 21 500 футболист, и едва 75 от тях са професионалисти, за които футболът е професия.

Снимка: Getty Images

Във Франция исландците са подкрепяни от близо 10% от населението на страната, около 30 хил. За тазвечершния четвъртфинал с Франция обаче се очаква да пристигнат още десетки хиляди, които продължават да мечтаят и да празнуват, защото без значение дали ще загубят от домакините, "викингите" спечелиха най-важното - обичта на хората по целия свят.