на живо

Габриела Петрова: Не съм опетнила честта на България

Лекоатлетката заяви, че е спряла да приема мелдоний през септември

"Не съм дошла тук да се оправдавам", бяха първите думи на Габриела Петрова на извънредната пресконференция по повод положителната ѝ проба за мелдоний.

"Не съм опетнила честта на България", започна емоционално Спортист номер 1 на страната ни за 2015.

"Аз съм състезател, който подлежи на постоянен контрол. Знаех, че мелдоният е забранен, за това последно го приемах през септември 2015 година. Ползвах го около 3 седмици", разясни Петрова.

"Аз съм състезател, който не наказан и не е със спрени права", заяви тя.

"Когато съдбата ми зависи от други хора, нормално е да се притеснявам. Не съм спирала да тренирам и се надявам, че нещата ще се разрешат. Не ми се струва логично 150 състезатели да не са знаели, че мелдоният е забранен", каза Петрова.

"Миналата година съм давала над 5 проби - аз съм състезател, който подлежи на 24-часов допинг контрол. Никога не съм се крила от допинг-ченгета. Въпросната проба бе взета на Белмекен", разказа лекоатлетката.

"Ако се стигне евентуално до наказание няма да ми е леко, но не искам да мисля, че ще бъда наказана за нещо, което не съм направила"

Снимка: Ладислав Цветков

Треньорът на Петрова - Атанас Атанасов заяви, че целият скандал е една голяма грешка и той трябва да е луд, за да стимулира състезателката си с препарат, който е забранен.

"Консултирах се първо с лекаря на националния отбор на България, който каза, че може и се използва за възстановяване след тежки тренировки".

"Единствената ни грешка е, че не сме разучили мониторинговия списък на Световната антидопингова федерация", добави Атанасов.

Снимка: Ладислав Цветков

"На Световното първенство не участвахме, защото два дена преди да заминем получихме информацията за пробата. Всичко бе готово и тогава разбрахме. Реших, че по-добре е да останем тук, да задействаме колкото се може по-бързо нещата, за да стигнат до щастлив край. Това бе причината да не заминем, защото аз съм сигурен, че тя щеше да стане европейска шампионка", разказа треньорът.

"Наличието на мелдоний в пробата на Габриела Петрова не означава, че тя е нарушила антидопинговите правила", обясни мениджърката на атлетката - Веница Атанасова.

"Не знам дали нещата ще се разрешат преди състезателния сезон, но категорично ще се борим докрай за нейното пълно оневиняване. Аз мисля, че тя не трябва да бъде наказвана изобщо. Стоим твърдо зад истината: това, че последният прием на веществото е през 2015 година", заяви Атанасова.