на живо

Гана се издъни гръмко и приключи с Купата на африканските нации (ВИДЕО)

Габон и Мароко продължават към осминафиналите след зрелищно равенство

Гана се издъни гръмко и приключи с Купата на африканските нации (ВИДЕО)

Сензация в турнира за Купата на африканските нации! Четирикратният носител на трофея Гана отпадна в групите след гръмка издънка. "Черните звезди" загубиха с 2:3 от дебютанта Коморски острови и останаха на дъното на група 3 с актив от едва 1 точка.

Така отборът на Гана се проваля в опитите си да вдигне трофея вече 40 години, откакто за последно триумфира през 1982 г.

На ст. "Румде Аджиа" в Гаруа, Коморските острови поведоха още в 4' с гол на капитана Ел Фарду Бен, а Гана усложни задачата си в 25', когато лидерът на тима Андре Аю си изкара директен червен картон.

Селекцията на Коморските острови удвои аванса си в 62' чрез Ахмед Мони, преди Гана да изравни в рамките на по-малко от четвърт час. Първо Ричмънд Боаки намали в 64', а след това Александър Джику вкара за 2:2 в 77'.

Съперникът обаче изтръгна трите точки в 85' с второто попадение на Мони за вечерта.

В другия двубой от тази група 3 Габон и Мароко направиха зрелищно 2:2 и продължават към осминафиналите. Въпреки че отново бяха без капитана си Пиер-Емерик Обамеянг, който напусна лагера на отбора заради проблеми със сърцето след прекаран коронавирус, габонците откриха резултата чрез Джим Алевина в 21'.

"Лъвовете от Атлас" възстановиха равенството чрез резервата Софиан Буфал от дузпа в 74', но Габон отново излезе напред след автогол на Найеф Агуер в 81'.

Мароканците все пак избегнаха поражението в 84' със страхотно изпълнение на звездата си Ашраф Хакими.

Така тимът на Вахид Халилходжич печели групата с актив от 7 точки, пред Габон с 5. Коморските острови остават в битката на най-добрите трети и запазват шансове за място в елиминациите.

По-рано днес за осминафиналите се класираха Сенегал, който стигна само до нулево равенство с Малави, и Гвинея, чийто тим отстъпи с 1:2 на Зимбабве. Приятната изненада Малави съхрани надеждите си за продължаване напред.