на живо

Георги Костадинов - първият и вечният в бокса (ВИДЕО)

Боксьорът, който спечели първата олимпийска титла за страната ни в своя спорт, все още учи младите

Над 30 счупвания на ръцете, наскоро преживян инсулт, 2 животоспасяващи операции на сърцето... И огромна жажда за живот! На 68 години Георги Костадинов продължава да се връща в боксовата зала и да печели. Този път, вместо на медали, той се радва на обичта и уважението на младите си последователи. 

Защото той е шампион! Първият олимпийски първенец на България по бокс! Той печели златен медал в категория до 51 кг. на Игрите в Мюнхен през 1972 г. И от тогава шампионският дух е го напуска нито за миг! 

Снимка: bTV

"Това чувство не може да се опише! Няма думи, с които да се изкаже това нещо! Сякаш си в едно безвъздушно пространство и се питаш "Аз ли съм?", спомня си той. 

За постижението си бившият състезател на "Черноморец" и ЦСКА получава най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" през 2012 г. Медала оставя в музея, защото е спечелен за България и там му е мястото, въпреки че по време на по-бедните години обмисля и възможността да го продаде, за да се погрижи за здравето си.

А постигането на победата не е лесно! Все пак Костадинов успява да надвие Лео Робавого от Уганда с 5:0 съдийски гласа. Минути преди да се качи на ринга той получава 4 инжекции в ръцете. Причината е, че и двете са счупени.

Множеството травми са причината боксьорът да прекрати кариерата си толкова рано - само 3 години след олимпийската титла. Болките от травмите заради силния удар на Костадинов, който поваля противниците, са нетърпими. След олимпийските игри в Мюнхен се налага да му бъде присадена кост от собствения му хълбок в ръката, за да си ускори зарастването.

Снимка: bTV

След отказването си Костадинов работи като учител по физическо възпитание и треньор у нас и в Ирак. Със своята олимпийска титла, четирите победи на финала на престижния турнир "Странджа", както и на редица други у нас и в чужбина, той всява респект в младите му последователи.

Критиките и поученията към новото поколение обаче не липсват и днес, когато е на 68 години. 

"Ако сега се бях родил, поне 4 пъти щях да стана олимпийски шампион. Най-малко! Няма противници! Няма конкуренция! Сега са като спънати. Няма го този финес!", категоричен е Костадинов.

Снимка: bTV

В последните години шампионът води битка на ринга на здравето. Преди месец бе повален от микроинсулт, но желанието му за победа не му позволява да се предаде. 

"Влача единия крак лекичко, но ще се постарая! В началото усещам, че леко завалям и не ме слуша единият крак, но това е бял кахър! И него ще го оправя!", оптимист е той.

А единствената му мечта е да е здрав. Защото не вярва в късмета, а само в упоритата работа!