на живо

Георги Младенов - своенравният български Майкъл Джордан (ВИДЕО)

"Човекът, който саботира трансфера ми в "Реал", беше на погребението на баща ми", разказа легендарният баскетболист

Той е най-резултатният български баскетболист, наричат го "Българския Майкъл Джордан", 11 пъти шампион на България, носител на 7 купи на страната, а сега е по... бащинство. Легендарният Георги Младенов все още мечтае да стане треньор на "Реал" Мадрид, след като съдбата и негов познат му изиграват лоша шега и така и не облича екипа на испанския гранд.

"По бащинство съм по неприятно стечение на обстоятелствата. Синът ми, който от 4 години е в Италия, се върна с контузия и се занимавам с него. Той пък се занимава със себе си, много внимание не ми обръща. Още не е започнал да се възстановява, защото не е направил нужната операция, тъй като доцент Георгиев каза, че все още расте. Травмата му е скъсана предна кръстна връзка. Трябва да мине и през това. Той осъзнава какво се случва и ми каза, че ще се върне два пъти по-силен", каза Георги.

Той е убеден, че 18-годишният Борислав е дори по-добър от него и ще надмине успехите му. Мечтата му е ясна - най-силното баскетболно първенство - НБА.

При Георги обаче мечтата да играе в "Реал" Мадрид се изплъзва на косъм.

"Още 1984 г. се разминах с "Арис" Солун. Други бяха годините тогава. Пред мен стоеше дилемата: да си хвърля паспорта и да стана гръцки гражданин, но тук имах семейство. В онези години, когато избягаш от страната, започваха да преследват теб и семейството ти. Не съжалявам за нищо. Ако бях отишъл в Гърция нямаше да имам това семейство, да имам сина ми, съпругата ми, дъщеря ми... всичко щеше да бъде различно. Разминаването с "Реал" Мадрид беше неприятно, защото разбрах постфактум, че са ми скрили договора. През годините съм бил приятел на Желко Обрадович, когато играеше за "Партизан", а след това стана треньор на "Реал" Мадрид. Играех в "Плама" Плевен и се паднахме в група с "Реал". Те ни биха в Мадрид, ние ги бихме в Плевен. Аз изиграх два много силни мача и получих предложение лично от Обрадович. Договорихме се. Трансферът беше в размер на 700 хил. марки. Разбрах, че е пристигнал факс във федерацията с договор, който е бил сложен в едно кошче. Ние сме завстлива нация. Този човек беше на погребението на баща ми", разказа Младенов.

 Младенов е известен, освен със силните си изяви под кошовете, и с избухливия си нрав.

"Така съм устроен и възпитаван. Когато в спорта са равни условията - 5 на 5, една топка, правилата са едни и съща и за двата отбора, защо да не съм аз победител? Какво ми пречи да не съм аз? Има много по-талантливи от мен играчи, които са смятали, че това, че само талантът стига за да успеят, са се проваляли. Няма човек, който да е безгрешен. Сигурно съм бъркал и съм наранявал хора неволно. Правил съм това, което в момента съм смятал за най-доброто. Без риск няма слава и успех", каза Младенов.

Простил ли е на човека, саботирал преминаването му в "Реал" Мадрид, как преживява предателствата, какво му каза Тити Папазов и кои са най-запомнящите мачове, в които е играл, чуйте от Георги Младенов тук: