на живо

Гимнастик също обвини Лари Насар в сексуално насилие

Присъдата на лекаря-насилник достигна 360 години, а може и да нарасне

Reuters

Първа жертва от мъжки пол разкри, че бившият лекар на националния отбор по гимнастика на САЩ - Лари Насар, му е оказвал сексуален тормоз.

За кошмарните си преживявания разказ сестрата на Джейкъб Муур - 19-годишен гимнастик, който е бил част от младежкия национален тим на страната, когато Насар е упражнявал професията си.

Муур е потърсил Насар заради контузия в рамото, когато е бил на 16 години. Той му е приложил акупунктура върху зоната на гениталиите, като е показал метода и пред присъстващо момиче, което по това време също са били непълнолетно.

Муур бил обект на "терапия" в мазето на къщата на Насър през април 2016 г. Тогава лекарят все още е работил за университета в Мичиган, където преминаха 20 години от стажа му.

Сестрата на Джейкъб - Камерин, също е една от засегнатите гимнастички, подали колективен иск срещу Насар за сексуално насилие.

Именно Камерин Муур, която е била част от националния отбор по гимнастика на САЩ за девойки, изнесе шокиращи факти по време на процеса срещу Насър. Тя разкри, че лекарят е започнал да практикува "специалното си лечение" върху нея и брат ѝ, когато е била на 10. Камерин и Джейкъб са била водена при Насар за лекарско мнения от майка си, която не е подозирала за насилието и винаги я е чакала на горния етаж. 

Лари Насар в момента има присъда от 360 години затвор, издадена от съда в Мичиган. Срещу него свидетелстваха голяма част от бивши и настоящи гимнастички от националния отбор на САЩ, между които четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс.