на живо

Градев: Има начин ЦСКА да се спаси от отнемане на 15 точки (ВИДЕО)

Обединение с Литекс или създаването на нов ЦСКА, няма да спаси „червените” от дълговете

bTV

Специалистът по международно спортно право Георги Градев коментира пред bTV, че има начин ЦСКА да се размине със санкцията на ФИФА за отнемане на 15 точки от актива на армейците. Градев смята, че всичко е в ръцете на ръководството на ЦСКА . Ако „червените” платят 150 000 евро незабавно (към агентите Лоик Бенсаид, Сокена Бенжалюн и Хоаким Уриарте) и кредиторите се съгласят да оттеглят исканията си за отнемане на точки и ако БФС не бързат с налагането на санкциите, тогава може да се разминат тези наказания.

За евентуално обединение между ЦСКА и Литекс, както и създаването на нов ЦСКА, той заяви:

Литекс винаги може да се трансформира в ЦСКА по Търговския закон, но по Уставите на УЕФА и ФИФА няма да ги допуснат до участие в първенствата и турнирите на БФС и УЕФА. Иначе БФС ще бъде изваден от УЕФА и ФИФА, ако допусне подобно нарушение

Евентуален нов ЦСКА, който наследява някои активи като химн, емблема, спортна история, правото на ползване на стадиона и базата, цветовете, някои играчи и т.н., ще бъде считан от ФИФА като правоприемник и ще бъде принуден да плаща по всички решения на ФИФА и КАС срещу стария ЦСКА, като ще бъде санкциониран от ФИФА при неплащане. Има достатъчно практика на ФИФА и КАС по този въпрос.”

Вижте във видеото защо Градев смята, че БФС е трябвало да отнеме точки на „армейците” много по-рано и от какво се страхува Борислав Михайлов.