на живо

Гранати и куршуми посрещнаха олимпийския огън (ВИДЕО)

Антиправителствени демонстранти опитаха да блокират маршрута на факела

Reuters

Сблъсъци между протестиращи и полицаи посрещнаха олимпийския огън в Рио де Жанейро в сряда, два дни преди официалния старт на летните игри, пише "Ройтерс". От властите съобщиха, че антиправителствените демонстранти са хвърляли камъни и са опитали да блокират маршрута на олимпийския огън в предградията на Рио де Жанейро.

Въоръжените войници са били принудени да използват зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите срещу високите разходите около домакинството на олимпийските игри. Трима души са били ранени от гумени куршуми, включително и 10-годишно момиче, съобщават местните медии.

Снимка: Getty Images

В същото време на километри от събитието 450 тежко въоръжени полицаи навлязоха в един от най-бедните квартали в Рио - "Алемао", където войната за разпределение на наркопазара взе 31 жертви от май насам.

По-рано през деня факелът пристигна в бразилския град, където бе приет от кмета на града Едуардо Паеш, от бившия ветроходец - олимпийския медалист Ларс Граел, на церемония в акваторията на залива Гуанабара. Въпреки напрежението, факелът продължи пътя си и до откриването на игрите и днес ще премине по улиците на града-домакин. В щафетата в Рио де Жанейро ще се включат 600 души, които ще изминат общо разстояние от 90 километра.

Най-голямото спортно събитие ще се проведе в един много тежък момент за страната, когато Бразилия се намира в разгара на най-голямата рецесия и импийчмънта на президента Дилма Русеф.