на живо

Григор: Предстоят вълнуващи моменти. Миналото е в миналото!

"През миналия сезон имаше много негативни мисли и съмнения", заяви българският тенисист

Getty Images

С оптимизъм и надежда за нови покорени върхове - така Григор Димитров, се подготвя за сезона по тенис през 2020 г. Дни, след като мачовете му с отбора на България от ATP Cup приключиха, той покани снимачен екип по време на едно от заниманията си във фитнеса.

Роденият в Хасково тенисист заяви, че ще се фокусира върху предстоящите мачове, а няма да мисли за разочарованията от миналия сезон, когато трябваше да се справя с контузия и записа спад в световната ранглиста до 78-о място.

Снимка: Reuters

"Сега мисля, че не се опитвам да мисля как завърших миналата година. Да, имах доста добри резултати, но те бяха важни за мен в личен план. Беше труден момент, особено, когато започнах да пропадам в ранглистата. Не бях сигурен дали ще мога да се върна до края на годината. Имаше много въпросителни, много съмнения и негативни мисли. Най-важното нещо в момента е да продължа да работя и да оставя миналото в миналото. Мисля, че предстои много вълнуващо време", оптимист е днес Григор.

Той набляга, както на физическата, така и на психологическата си подготовка за предстоящите мачове.

Снимка: Reuters

"Когато си на корта не можеш да правиш това. Трябва да преследваш топката, да взимаш правилните решения, да освободиш главата си. Но мисля, че фитнесът допринася за нас толкова много на корта и когато си в подобна ситуация по време на тенис мач, ако започнеш да чувстваш безпокойство, нервност или ускоряване на пулса например, можеш да се върнеш към това, което си правил във фитнеса и знаеш през какво си минал. Това ти дава спокойствие, а останалото е психическа игра", обяснява той.

"Като Формула 1 е! Винаги сме на ръба! Така че малките детайли тук и там правят разликата. Тестваме мускулите и виждаме какво е чувството му на корта и извън корта, когато прави упражнения. Трябва да слушаме много и да се приспособяваме към това, което той казва, тоест трябва да имаме обратна връзка. Постоянни корекции. Работим, но също така е и много забавно, защото се стараем да измислим нещо ново, което е креативно", добавя фитнес треньорът му - Себастиан Дюран.

Снимка: Reuters

За Димитров предстои участие на Откритото първенство на САЩ - първата за 2020 г. надпревара от Големия шлем. Той стартира участието си в ранните часове на понеделник (20 януари), а негов съперник ще бъде аржентинецът Хуан Игнасио Лондеро.