на живо

Гришо: Вълнувам се при всяко излизане на корта

Сайтът на "Уимбълдън" със специален материал за най-добрия ни тенисист

Getty Images

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се превърна в основен фаворит за спечелването на втора титла от турнира на трева в Куинс след отпадането на Анди Мъри, Стан Вавринка и Милош Раонич. Поставеният под номер 6 в основната схема българин преодоля без особени затруднения американеца Райън Харисън в първи кръг и се класира за четвъртфиналите след труден обрат срещу френския ветеран Жулиен Бенето.

Гришо никога не е криел симпатиите си към сезона на трева и "Уимбълдън", където през 2014 г. стигна до полуфиналите и затова сайтът на третия за годината турнир от Големия шлем му посвети специална статия.

Снимка: Getty Images
"Поставените продължават да отпадат в Куинс, но Григор Димитров не обръща внимание на това. Полуфиналистът от Уимбълдън 2014 е един от двамата бивши шампиони, останали в схемата в Куинс, след като успя да обърне от сет пасив Жулиен Бенето. Само той, Марин Чилич и Томаш Бердих останаха поставените играчи в турнира", пише журналистът Майкъл Бийти.

"Преминавайки през Райън Харисън в първия ден, Димитров призна, че това далеч не е било най-доброто му представяне. Той започна мача с Бенето с три двойни грешки в първия гейм, като по този начин му даде инициативата. В други времена подобно начало би задало тона на целия мач, но българинът е помъдрял след пробива си през 2014 година и успя да намери начин да победи, когато трябваше", продължава статията.

"Наслаждавам се на процеса. Развълнуван съм всеки ден да излизам на кортовете, дори само това е много ценно за мен. Ако не се случи сега, знам, че в дългосрочен план нещата ще се наредят в моя полза", споделя 26-годишният българин пред изданието.

Снимка: Getty Images

Приликите между настоящия сезон и пробива на Гришо през 2014 г. са доста. 

"Не сравнявам турнирите от миналото и настоящето. Целта е да се чувствам добре всяка седмица. Всички знаем колко е трудно да се опитваш да се състезаваш седмица след седмица, особено на нивото, на което са играчите днес. Всички играят много добре", уточнява Димитров.

"Мисля, че подобрявам играта си, което е целта. В Австралия, в първите мачове, не мисля, че играх много добре, но с всеки следващ мач нивото ми се покачваше. Растеше и увереността ми. Като цяло играта ми просто ставаше по-добра с всеки следващ двубой. Опитвам се да правя това на всеки турнир. Така че в момента просто очаквам с нетърпение всеки следващ мач", коментира българинът.

Снимка: Getty Images

Димитров твърди, че си е взел поуките след слабото представяне през 2015 и 2016 г. и изгубените позиции в ранглистата.

"В някакъв смисъл бях яхнал вълната и не бях наистина подготвен, за да поддържам това ниво. Костваше ми доста физически и психически усилия, а когато се завърнах на следващата година, просто не намерих начин да стартирам добре. Имах и някои други промени извън корта. Да, има тежки моменти, но мисля, че съм по-силен след тяхното преодоляване. Горд съм от себе си, горд съм от своя отбор, от хората около мен и приятелите ми. Това е нещо, което не искам да забравям", споделя Гришо.

Хасковлията се класира за първия си четвъртфинал от февруари насам. Той ще излезе отново на кортовете в "Куинс Клъб" в петък, а съперникът му ще бъде определен по-късно днес от сблъсъка между младоците Даниил Медведев (Русия) и Танаси Кокинакис (Австралия).