на живо

Хамилтън спечели и Гран При на Унгария

Трети дубъл за "Мерцедес"

Трета поредна победа и общо пета рекордна в Гран При на Унгария днес спечели Люис Хамилтън. Съотборникът му в "Мерцедес" Нико Розберг дублира радостта в тима, а на третото стъпало стъпи Даниел Рикардо с Ред Бул.

Себастиан Фетел стана четвърти за "Ферари", а съотборникът му Кими Райконен води завладяваща битка за петата позиция с Макс Верстапен с втория "Ред Бул". Независимо от няколкото атаки, "Айсмен" не успя да пребори младока и преглътна шестото място. Алонсо, Сайнц, Ботас и Хюлкенберг оформиха Топ 10.

Хамилтън потегли отлично и се пребори за лидерската позиция още до първия завой, след което не изтърва челото до карирания флаг. Натрупа лек аванс и комфортно финишира пръв с две отбивания до бокса. И след смяната на гумите статуквото се запази – Хамилтън, Розберг, Верстапен.

В 57-та обиколка Райконен атакува Верстапен в битка за петото място, Макс на няколко пъти промени позицията си, вследствие на което между двамата се получи контакт и Кими изостана. Първият отпаднал бе Дженсън Бътън, който спря в 62-я тур. Райконен продължи с атаките, но младокът не допусна грешка и съхрани позицията си.

След 1 час 40мин и 30.115сек Хамилтън триумфира за пети път през сезона. Това бе общо 48-та победа в кариерата му, тя го изведе за първи път начело в класирането при пилотите. Люис стана първият пилот с пет успеха на "Хунгароринг". Второто място на Розберг донесе третият за годината дубъл за "Мерцедес".

Пилоти и отбори ще продължат борбата си още следващия уикенд, когато е Гран При на Германия на "Хокенхайм". После ще почиват до 28 август, когато на "Спа" ще се състезават за Гран При на Белгия.