на живо

Хамилтън триумфира на "Монца" и оглави генералното класиране

Британецът вече с 3 точки аванс пред Фетел на върха

Getty Images

Британецът Люис Хамилтън стартира от полпозишън и спечели Гран При на Италия във Формула 1 на пистата "Монца". След днешната си победа той излезе начело в генералното класиране за първи път през този сезон.
Трикратният световен шампион, който стартира от първа позиция за рекорден 69-и път, огорчи огромното море от фенове на "Ферари". На 2-о място се нареди съотборникът му Валтери Ботас (Финландия), а трети остана пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел, който успя да се изкачи от 8-о място. 

Сега Хамилтън, който победи Ботас с около пет секунди преднина, има 238 точки на върха в генералното класиране. 1:15:32.312 е времето му днес, изоставането на Ботас е 4.471.

Фетел, който водеше в генералното класиране от първото състезание за сезона в Австралия през март, завърши на 36.3 сек от днешния победител и вече изостава с 3 точки на върха за титлата седем кръга преди края. След Фетел се наредиха Даниел Рикардо (Австралия) на 40.335, 5-и е Кими Райкьонен (Финландия) с "Ферари" на 1:00.082. Топ 6 допълни французинът Естебан Окон ("Форс Индия Мерцедес") , който е на 1:15.528 мин от победителя.

За Хамилтън днешната победа е 6-а през сезона в 13-ия старт и общо 59-а в неговата кариера. С успеха си днес Хамилтън преодоля дефицита от 7 точки след Фетел и вече води с 3 на върха в класирането за световния шампионат. Фетел е 2-и в генералното класиране с 235, трети е Валтери Ботас със 197. След две седмици най-комерсиалното автомобилно състезание се мести в Сингапур.

"Щастлив съм от успеха! Свърших работата през този уикенд. Валтери също се справи на много добро ниво. Нашата мощност е по-висока от тази на "Ферари" и можем да си позволим по-слабо каране в някои моменти. Радвам се, че идват все повече британци, които ме подкрепят, заяви днешният победител.

"Всички съвети, които получавах по радиото, бяха прекрасни. Важното е, че нашият отбор отново показа, че е номер 1, добави Валтери Ботас, който остана днес на 2-а позиция.

Днешното състезание беше белязано от доста наказания, които бяха наложени във вчерашната проточила се почти 4 часа квалификация за място. Макс Ферстапен пък стартира лошо и още в третата обиколка трябваше да влезе принудително в бокса за смяна на спукана гума и изскочила ос, което му се отрази на крайното класиране и той завърши 10-и.

Тагове: