на живо

Хърватия обърна Испания и спечели групата

Хърватия - Испания 2:1

Getty Images

Хърватия обърна Испания и оглави четвърта група на Евро 2016.

"Ла Фурия" първа стигна до гола в 7-ата минута чрез Мората, но в 45-ата Калинич изравни. Обратът бе пълен в 87-ата минута, когато Перишич се възползва от бърза контраатака и отбеляза за 2:1 в полза на своя тим.

"Шахматистите" са лидер със 7 точки, а испанците имат 6. По този начин и двата отбора продължават във фазата на директните елиминации на европейското първенство във Франция.

В другия мач Турция победи Чехия с 2:0 и се изкачи до третото място в групата.

Като победител Хърватия си осигури далеч по-лесен съперник на осминафиналите, докато европейският шампион ще срещне Италия.

Снимка: Getty Images

Първите минути на мача започнаха с дълбока преса на Хърватия, но испанците бързо се измъкнаха от ситуацията.

Резултатът бе открит още в 7-ата минута при първата по-опасна атака на „Ла Фурия”.  Голът бе дело на Алваро Мората, който на празна врата засече центриране на Фабрегас.

Снимка: Getty Images

В 9-ата минута испанците можеха да удвоят преднината си, но ударът с глава на Нолито премина покрай вратата, пазена от Субашич.

Първата добра възможност за „шахматистите” дойде в 12-ата минута. Калинич стреля опасно извън наказателното поле, но Де Хеа се намеси подобаващо.

Интересната ситуация се получи само две минути по-късно. Ракитич прехвърли умело испанския страж, но топката се отклони от страничния стълб на вратата.

Последваха силни минути за нападението на Испания. С пропуски се отчетоха Силва, Нолито и Мората.

В самия край на първата част Хърватия изравни. Перишич проби по фланга и подаде на Калинич, който засече прецизно за 1:1.

Снимка: Getty Images

Испания започна по-активно второто полувреме, но въпреки продължителното владеене на топката, не успя да реагира бързо на изравнителния гол на „шахматистите”.

В 56-ата минута Ракитич центрира опасно от фаул, но капитанът на „Ла Фурия” Серхио Рамос се намеси и изчисти в ъглов удар.

При изпълнението на корнера се получи голямо разбъркване в наказателното поле на испанците, което завърши с удар от задна ножица на Пяца, но топката премина встрани от вратата на Де Хеа.

В 64-ата минута хърватите претендираха за дузпа, след като Пяца нахлу в наказателното поле и падна, но такава не бе отсъдена от съдията Куйперс.

В 67-ата минута капитанът Рамос можеше да даде предимство на своя отбор, но ударът му с глава премина покрай вратата.

Централният защитник все пак можеше да се реваншира, но направи нов сериозен пропуск. Испания получи правото да изпълни дузпа в 71-ата минута, Рамос застана за изпълнение на наказателния удар и … пропусна да вкара. Субашич излезе доста напред и спаси отбора си от втори гол.

Снимка: Getty Images

Европейските шампиони продължиха да търсят втори гол, но безуспешно.

В 87-ата минута хърватите сътвориха пълен обрат след страхотна контраатака и гол на Перишич - 2:1. Пике леко докосна топката и това заблуди Де Хеа, който не успя да избие с крак.

Така на осминафиналите ще видим повторение на финала от Евро 2012 - Испания срещу Италия, а Хърватия ще почака още малко за името на своя съперник.

За футболистите на Чачич това е първа победа над Испания на официален футболен форум.

За настоящия шампион поражението пък бе първо на европейско от 12 години насам.