на живо

Хърватия победи Турция и си отмъсти за 2008-а

"Шахматистите" спечелиха с 1:0, Модрич с феноменален гол

Getty Images

Хърватия записа успех с 1:0 срещу Турция в мач от четвърта група на европейското първенство по футбол, провеждащо се във Франция.

Така „шахматистите“ си отмъстиха на своя съперник за Евро 2008. Тогава Турция елиминира Хърватия в четвъртфиналната фаза на надпреварата.

Днешният двубой се игра на ст. „Парк де Пренс“ в Париж. Турция и Хърватия се захапаха още от началните минути.

Снимка: Getty Images

Първият добър шанс се откри пред тима на Анте Чачич още във 2‘ минута, когато Дарио Сърна центрира към Иван Ракитич, но той не съумя да реализира.

Хърватите контролираха развоя на събитията и притискаха Турция, но възпитаниците на Фатих Терим постепенно изнесоха играта.

В 29‘ минута пред тях се откри златна възможност. Гьокхан Гьонюл сложи топката на главата на Озан Туфан, който обаче я прати право в ръцете на вратаря Субашич.

Снимка: Getty Images

В 31‘ минута сблъсък между Ченк Тосун и Ведран Чорлука завърши с контузия на опитния хърватския бранител, чиято глава впоследствие трябваше да бъде превързана.

Пет минути преди края на първата част Марио Манджукич можеше да открие резултата.

Той се възползва от прекрасно центриране, но отправи слаб удар, лесно отразен от стража Бабаджан.

Снимка: Getty Images

В 41‘ минута Хърватия хърватите все пак поведоха. Селчук Инан опита да избие топката далеч от наказателното поле на Турция, но вместо това я сложи на крака на Лука Модрич и плеймейкърът на Реал (Мадрид) вкара фантастичен гол с воле от около 25 метра

„Шахматистите“ се оттеглиха на почивката с минимален аванс. Второ полувреме започна с нови атаки на Хърватия.

В 52‘ минута щатният изпълнител на статичните положения в състава на Анте Чачич – Дарио Сърна стреля от пряк свободен удар и уцели напречната греда.

Снимка: Getty Images

Малко по-късно отново той можеше да удвои преднината на своите, но ударът му мина встрани от целта.

В следващите минути в център на внимание се превърна дуото на италианския Интер Иван Перишич и Марцело Брозович.

На няколко пъти двамата комбинираха отлично, но не успяха да вкарат второ попадение.

В 72' минута Иван Перишич за пореден път нямаше късмет пред гола. Марио Манджукич центрира и намери крилото на Интер, чийто удар с глава срещна гредата.

Снимка: Getty Images

Десетина минути преди края на срещата шанс се откри и пред Марцело Брозович, но този път стражът на символичните гости Волкан Бабаджан спаси.

В добавеното време Турция можеше да стигне до изненадващ изравнителен гол. Централният защитник на Хърватия Ведран Чорлука обаче за пореден път се намеси авторитетно.

Така тимът на Анте Чачич започна силно участието си в турнира и даде сериозна заявка за нещо голямо. Специалистите определят балканския тим за един от скритите фаворите за спечелване на това европейско първенство.

Снимка: Getty Images

Съставите:

от ляво надясно / от горе надолу: Вида, Манджукич, Чорлука, Ракитич, Субашич, Перишич, Сърна, Бадел, Стринич, Брозович, Модрич (Photo: Getty Images)

от ляво надясно / от горе надолу: Топал, Тосун, Туфан, Балта, Бабаджан, Арда Туран, Инан, Гьонюл, Йозякуп, Еркин, Чалханоглу (Photo: Getty Images)