на живо

Християн Стоянов и Денислав Коджабашев на път за Рио (ВИДЕО)

Две момчета в преследване на олимпийската мечта

bTV

Седем спортисти ще представят България на параолимпийските игри в Рио, които започват на 7 септември. Елена Яръмова разказва историята на Денислав Коджабашев и Християн Стоянов - две момчета, които не спират да преследват мечтите си и успяват да ги покоряват с хъс, талант и упорит труд.

"Следвай мечтите си, те знаят пътя!". С тази мисъл Денислав Коджабашев се събужда всеки ден, за да се мотивира за трите тренировки, които го очакват до вечерта, заедно с личния му треньор Деян Георгиев и кондиционния специалист Марин Гъдев. 23-годишният състезател от Варна е надеждата ни за медал в турнира по тенис на маса в Бразилия. Има над 150 отличия от различни шампионати. Най-големите му успехи са титлата от световните игри за хора с увреждания в Сочи и сребърния медал от европейското първенство в Дания. Сега мечтае отново да чуе българския химн, този път на игрите в Рио. 

"Чувството е невероятно, изтръпваш. Просто надявам се да го чувам по-често и да има тази прекрасна възможност", споделя той пред bTV.

Снимка: bTV

Денислав е роден без дясна китка - леко увреждане, което не му пречи да побеждава и здравите състезатели.

"Никога не ми е пречил проблемът, не съм се чувствал различен от другите. При хората с увреждания нямам право да играя с протеза , а при здравите играя, от както съм започнал с протеза и ми беше доста трудно да преодолея този факт, но вече започвам и надявам се да става все по-добре и по-добре. Играя все повече без протеза, за да мога да съм в максимална форма за Бразилия", разказва той.

Християн Стоянов е един от петимата лекоатлети, които ще представят България на параолимпийските игри. Състезателят на треньора Веселин Георгиев ще стартира в  бягането на 1500 м в Рио. Най-големият му успех е второто място на европейското първенство за мъже.

Снимка: bTV

"Надявам се, че всичко ще бъде както трябва. За момента съм с пети резултат в световната ранглиста като винаги може и повече и затова не знам какво точно да очаквам. Когато застана на старта се изолирам, не мисля за абсолютно нищо. Просто след като пистолетът гръмне, тръгвам. Единствената ми цел е да бъда в групата, с която бягам и на финала да бъда пред всички", вълнува се Християн.

По рождение дясната ръка на 18-годишния атлет е недоразвита. Спортът го вдъхновява да постига победи в живота и на пистата.

Той мечтае за кариера в журналистиката след като приключи със спорта, но за момента целите му са ясни: "Да бъда звезда в параолимпийския спорт, а дори и при здравите атлети"

Екип на bTV посети двамата олимпийци в последните дни на подготовката им на високопланинската база Белмекен. Вижте какво споделиха те пред Елена Яръмова: