на живо

Хванаха боксьора Александър Поветкин с допинг

Още един спортист, уличен в употреба на мелдоний

Getty Images

Руската боксова звезда Александър Поветкин е дал положителна допинг проба за известния вече препарат мелдоний, съобщи "Би Би Си".

Тестът на Доброволната антидопингова агенция е направен на 27 април. Все още не е ясно какви ще са последствията след положителната проба.

Олимпийският шампион от Атина се готви за своя мач срещу Дионтей Уайлдър на 21 май в Москва за титлата на Световния боксов съвет в тежка категория. Допинг пробата обаче може да стане причина за отлагането на двубоя.

Мениджърът и промоутър на Александър Поветкин – Андрей Рябински защити своя боксьор след оповестяването на новината. 

Снимка: Getty Images

"Ако се интересувате, съдържанието на мелдоний в пробата на Поветкин е 70 нанограма", написа в своя туитър Рябински.

Световната антидопингова агенция има точен стандарт по отношение на мелдония. Всички проби, които са взети след 1 март, се смятат за положителни, ако в тяхното съдържание има над 1 микрограм от веществото. При Поветкин количеството е 0,07 микрограма.

От екипа на руснака признаха, че той е употребявал от препарата през миналата година, когато той все още не беше попаднал в забранения списък на УАДА.

Новината за положителната проба на Поветкин идва ден след като австралиецът Лукас Браун беше лишен от шампионския колан в тежка категория във версия Световна боксова асоциация (WBA), заради употреба на забранения метаболитен бустър "кленбутерол".