на живо

Илиана Раева: В България се опитваме на 100% да следваме новия правилник

"Подадохме заявка за Москва, но ни казаха, че можем да заминем само с половин делегация", каза президентът на Българската федерация по художествена гимнастика

"И доволна, и недоволна съм" - това заяви след първото контролно състезание на индивидуалните гимнастички от националния тим президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. Тя беше категорична, че всички нови представени съчетания са в пълно съответствие с новоприетия правилник.

Представените днес (19 февруари) композиции се отличават с танцувалност и подчертават стила на българската школа. 

Контролното спечели Стилияна Николова.

"Едно такова контролно с публика и медии при всички случаи влияе върху момичетата и това нещо трябва да го правим по-често. Композициите са абсолютно различни, изискванията към състезателките са различни и затова се получават все още такива груби грешки. Дебело искам да подчертая, че България се опитва на 100% да прави новия правилник. Виждам, че някои все още си играят по старите правила. Новият правилник изисква коренно различна промяна на отношението към цялото съчетание, работата по време на тренировки и т.н. Да, композициите са много добри, но, за съжаление днес момичетата не успяха да ги покажат. Те са в значително по-добра форма от това, което показват на контролното състезание. Отдавам го изцяло на това, че е с публика и искат по възможно най-добър начин да си покажат композициите. Имам забележки към килограмите на някои от момичетата и бройката при девойките в националния отбор трябва да се съкрати, за да може да се работи по-добре", заяви Раева. 

Петата от олимпийските игри в Токио Боряна Калейн показа само 3 свои съчетания. 

Снимка: Lap.bg

"Мисля, че наистина ще бъдат много атрактивни. Всички много харесаха бухалките на Боряна. Тя не успя да ги покаже реално. И доволна, и недоволна съм. Правим нов обръч на Боряна - много различен от това, което играеше допреди месец. На повечето от специалистите старият обръч не се хареса. Прави нова композиция, която е буквално на 2 дни. На следващото контролно ще може да се види", разкри Раева.

Тя заяви, че от родната федерация са подали заявка на провеждащото се в момента Гран при на Русия. От там обаче са им отговорили, че България може да участва само с половин състав.

Снимка: Lap.bg

"В Москва не участва никой от сериозните ни конкуренти, с изключение на Русия. Пуснахме заявка, но получихме едно писмо, в което ни се каза, че тъй като по-късно сме си пуснали заявката и има рестрикции заради COVID-19, ще ни бъде намалена делегацията на 50%. Тогава отказахме участие в Москва. Ще участваме на всички състезания, които има, защото не се знае кое състезание отпада. Навсякъде, където има състезания, сме писали абсолютни пълни отбори на България", заяви Раева.