на живо

Как се печелят 75 медала за 6 години (ВИДЕО)

Разказват Илиана Раева и Ренета Камберова

bTV

Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева и състезателката от националния ансамбъл Ренета Камберова гостуваха в Сутрешния блок на bTV.

Te разказаха за щастието, болката и лишенията, през които е трябвало да преминат гимнастичките ни, за да спечелят 75 медала за 6 години.

"Бяхме толкова щастливи. Да вземем медал на българска земя- неописуемо е. Толкова силно се надявахме да чуем химна и да успеем да зарадваме толкова много хора", започва Ренета Камберова.

"Умората и травмите са на заден план. Състезанията са толкова емоционални, особено големите и тези в България, че няма как да обръщаме внимание на умора и на всякакви неразположеност", допълва Камберова.

Раева сподели огромното щастие си от постигнатите резултати през годините, но разкри и колко трудно й е било в началото:

"След първото им участие в Бремен, когато се класираха седми, имаше сериозна организация срещу момичетата и срещу мен най-вече и тогава трябваше страшно много да защитя работата си. Когато селектирах не всички пуснаха най-добрите си гимнастички, тогава те наистина не бяха най-добрите гимнастички и си спомням когато ги събрах наистина и се прибрах вкъщи и му викам на Наско: знаеш, че от нищо не се плаша, но тука нищо не става. Беше много страшна ситуацията", спомня си Раева.

Президентът на федерацията сподели също така, че е предричала световна титла за момичетата ни: "След Бремен бяхме разкъсани. Още същата година, есента, те взеха първия си бронзов медал в Москва , а на другата година станаха световни шампиони".

"Те имаха уникален характер и ми вярваха: Слушайте ме, казвам ви, че ще станете световни шампионки, а те не смееха да кажат, че не вярват", допълва Раева.

Още от разказите на Раева и Камберова, във видеото: