на живо

Исландия надви Австрия в драматичен мач и си осигури участие на осминафинал

Дебютантът на първенството продължава напред след гол в последната минута

Getty Images

Исландия победи Австрия с 2:1 в атрактивна среща от груповата фаза на Европейското първенство във Франция. Головете в срещата реализираха Бьодварсон и Траустасон за победителите, а Шьопф се разписа за Австрия. С победата тимът на Исландия, който дебютира на европейски финали, си осигури участие в следващата фаза на Европейското първенство, а австрийците отпаднаха от турнира.

Още във втората минута на срещата Гудмундсон от Исландия уцели страничния стълб на вратата на противника. Отборът на Австрия също имаше възможност да открие резултата в началото на първото полувреме. Арнаутович обаче прати топката в аут, след грешка на вратаря на Исландия. За радост на зрителите на „Стад дьо Франс“, положенията пред двете врати не липсваха.

В 18-та минута Бьодварсон даде предимство на Исландия, след като прати топката във вратата на Баумгартлингер с истрел от няколко метра.

Снимка: Getty Images

Австрийските футболисти зачестиха атаките си пред вратата на Халдорсон. В 37-та минута Скуларсон задържа Алаба в наказателното поле и полският рефер отсъди наказателен удар. Драгович обаче изпусна от бялата точка.

Снимка: Getty Images

Австрия продължи да е по-активния тим и след пропуска, но футболистите на Марсел Колер не успяха да преодолеят вратаря на Исландия до края на първото полувреме.

След подновяването на играта отново по-настоятелният тим на терена беше този на Австрия. Алаба имаше възможност да отбележи, но защитник на Исландия изчисти в последния момент. Вратарят Халдорсон пък се намеси стабилно при опитите на резерзата Шьопф.

В 59-та минута именно Шьопф изравни резултата след прецизен шут с левия крак.

Снимка: Getty Images

Атаките пред двете врати не спряха. Първо Гилфи Сигурдсон имаше възможност да върне предимството на Исландия, а след това Янко пропусна за Австрия от отлична позиция.

В самият край на срещата Траустасон се разписа във вратата на Австрия, с което донесе победата на дебютанта Исландия и класира тима за осминафинал на Европейско първенство.

Снимка: Getty Images

Първи отбор в групата е тимът на Унгария, който направи равенство 3:3 с Португалия. Кристиано Роналдо и компания пък остават на трето място.

Състави:

ИСЛАНДИЯ: Халдорсон, Саеварсон, Арнасон, Р. Сигурдсон, Скуласон, Гудмундсон (Ингасон), Гунарсон, Г. Сигурдсон, Б. Бярнасон, Сигторсон (Траустасон), Бьодварсон (Е. Бярнасон)

АВСТРИЯ: Алмер, Драгович, Прьодъл (Шьопф), Хинтерегер, Фукс, Баумгартлингер, Илзанкер (Янко), Алаба, Клайн, Арнаутович, Забицер (Янчшер)