на живо

Исторически фотофиниш реши победата в най-престижното състезание от сериите НАСКАР (ВИДЕО)

Една стотна раздели първия и втория в тазгодишното издание на Дейтона 500

Getty Images/Guliver Photos

805 км., 200 обиколки и фотофиниш в последните 25 см. След тази битка Дени Хамлин успя да пръв път в своята кариера да спечели най-престижното състезание от сериите НАСКАР – Дейтона 500.

Късно снощи след няколкочасова надпревара завърши най-оспорваното издание в историята на Дейтона 500. 35-годишният Хамлин започна от 11-та позиция първата надпревара за сезона в сериите НАСКАР, като в развоя на състезанието успя да се превърне в пилота с най-много обиколки начело на колоната – цели 95.

Въпреки първата си позиция през по-голямата част от надпревата, Хамлин навлезе в последната обиколка на 4-то място. Малко преди финала лек страничен сблъсък между него и съотборника му в „Джо Гибс Рейсинг” – Мат Кенсет – изпрати двукратният шампион в състезанието на 14-та позиция. Дени Хамлин от своя страна остана в битката за първото място, което в крайна сметка бе решено буквално в последните сантиметри.

Във финалната отсечка на пистата „Дейтона Интернешънъл Спийдуей” Хамлин успя да изпревари Мартин Трюекс Джуниър и двата автомобила с марка „Тойота” завършиха състезанието един до друг, като за пръв път в историята на Дейтона 500 се наложи фотофиниш да определи крайния победител. Раглеждането на записа показа, че Дени Хамплин успява да финишира първи, едва няколко сантиметра пред своя съперник, като разликата между двамата е една стотна от секундата.

;

На трето място завърши Кайл Буш, също от отбора на „Джо Гибс Рейсинг”. По този начин прозиводителят „Тойота” не само записа първа победа в историята на Дейтона 500, но и регистрира безпрецедентното постижение първите три коли да са от една и съща марка.

Дейтона 500 (мили) се смята за най-престижното състезание в автомобилните серии НАСКАР. Надпреварата се провежда ежегодно от 1959 г. насам. Дейтона 500 е една от двете надпревари в календара на НАСКАР, които се провеждат на пистата „Дейтона Интернешънъл Спийдуей”, разположена в Дейтона Бийч, Флорида.