на живо

Иван Абаджиев лекуваше лаймска болест в Германия

За легендарният треньор се грижеше дъщеря му Ангелина

Facebook

Папата на българските щанги Иван Абаджиев, живееше от няколко години в Германия. Причината е, че през 2015 г. обявеният за треньор на ХХ век специалист заболя от лаймска болест.

След ухапване от кърлеж, Абаджиев започва да чувства симптомите на заболяването. Инфекцията е овладяна от медицински екип в България, а след това легендата на българските щанги заминава за Германия, където живее дъщеря му Ангелина, която е цигурака. Там треньорът, донесъл на България 12 олимпийски титли, продължава да се бори възстановява.

Неотлъчно до него е и съпругата му Мария.

"Защо да не дойда тук, при любимата ми дъщеричка, за която толкова грижи и толкова труд съм хвърлил и се радвам на постиженията ми? Сега дойде време тя да ми помогне", каза пред bTV Абаджиев през 2015 г.

"Когато се опразнеше залата, тя идваше да свири. Репетираше вечерта до късно", разказа тогава гордият баща.

Причината за смъртта на легендата обаче е друга. Той е бил в кома няколко дни и е очаквал операция за смяна на клапа на сърцето, твърди вестник "24 часа".

Иван Абаджиев почина днес (25 март) на 85-годишна възраст. Новината съобщи първо трикратният световен шампион и възпитаник на треньора - Златан Ванев, който се позова на информация от дъщеря му.